njujorčani zaljubljeni u jadran

Gastroodiseja dovodi bogate američke goste na Jadran

Foto: Jadranka Jureško Kero
Michel Buster
Foto: Jadranka Jureško Kero
Kuhar
15.07.2014.
u 19:46
Paški sir bio je ljubav na prvi ugriz, a to nam sada dovodi nove turiste
Pogledaj originalni članak

Hrvatska je turistički i gastronomski sve zanimljivija Amerikancima koji su željni novih destinacija za odmor i zabavu, a za promidžbu hrvatskog turizma uvijek je bolje da nas hvale gosti nego da hvalimo sami sebe.

A da smo prava turistička oaza, potvrđuje podatak da svoje prijatelje i poslovne partnere dovode u našu zemlju, pa i to da žele zaraditi na hrvatskim ljepotama i bogatoj ponudi.

Zaljubljeni u Hrvatsku

Tako su Michele Buster, suvlasnica američke tvrtke “Forever Cheese”, koja na američko tržište uvozi paški sir, i njezin životni partner, nagrađivani newyorški kuhar Mikel Trevino de Luisa, podrijetlom iz Španjolske, zakupili 41-metarsku motornu jedrilicu na kojoj će u rujnu krstariti Jadranom. Oni će na dva tjedna ugostiti Amerikance koji žele posjetiti hrvatsku obalu.

– Bilo je administrativnih problema, ali prebrodili smo ih. Hrvatska nije jeftina zemlja, ali divni su ljudi, hrana je kvalitetna, more čarobno i ja sam posebno nadahnut za pripremanje specijaliteta na brodu dok plovimo pokraj Trogira, Zadra, oko Kornata... Tu sam i sam doživio vašu zemlju i zaljubio se u nju – ekskluzivno je za Večernji list rekao Mikel Trevino de Luisa, kojeg je u travnju ove godine u Zadru ugostio Robert Kovačević, vlasnik kafića “Brazil” na zadarskoj rivi, koji mu je pokazao zadarske Orgulje i pozvao ga da organizira gastronomski tjedan.

– Slušao sam zvuke Morskih orgulja, probao zadarski maraskino, od Robija dobio bocu na poklon i obećao – vratit ću se, ovo je raj – opisuje uz osmijeh.

A Michele Buster svojim prijateljima u New Yorku redovito servira paški sir i svi je pitaju kakva je zemlja iz koje dolazi ta delikatesa. Stoga je najprije dovela svojeg Mikela, a nakon što je on probao našu janjetinu, ribu, vino i maslinovo ulje, odlučili su organizirati “Haizea” – gastronomsku odiseju, kako su nazvali dvotjednu plovidbu po Jadranu.

Mikel će na brodu pripremati španjolsku, baskijsku hranu koju je zavolio uz svoju baku, a uz nju će kombinirati dalmatinske specijalitete. Sve će biti pripremljeno od autohtonih hrvatskih namirnica, svježe ulovljene ribe te uz izbor probranih španjolskih i hrvatskih vina.

– U restoranu “Pet bunara” u Zadru probao sam kolač od smokava i oduševio se. Servirali su mi i male janjeće kotlete, a tako kvalitetno meso rijetko se može kušati bilo gdje u svijetu. Hrvatska je za mene otkriće, zemlja po mjeri čovjeka i zato sam uložio velik novac u unajmljivanje broda te organizaciju odmora gostiju iz Amerike na prekrasnoj hrvatskoj jedrilici. Budu li svi zadovoljni, dogodine ćemo “Haizea odiseju” proširiti na cijelo ljeto, ali i dovesti brojne američke turiste u Hrvatsku – kaže Mikel.

Tu već imaju prijatelje

A njegova partnerica upoznala je našu zemlju prije sedam godina:

– Prijateljica iz New Yorka govorila mi je o hrvatskim ljepotama i odlučila sam doći. Uvjerila sam se da je bila u pravu. Obilazeći Dalmaciju došla sam na Pag i u jednom restoranu probala paški sir. Bila je to ljubav na prvi ugriz i odmah sam ga odlučila uvoziti u Ameriku. Distributeri prodaju paški sir po cijeni od 50 do 60 dolara po kilogramu i spada u kategoriju najskupljih sireva, ali zaista je božanstven. U Hrvatskoj već imam drage prijatelje, volim ovu zemlju i presretna sam zbog turističke avanture brodom po Jadranu. Nas dvoje znamo što Amerikanci vole i kako im to pokazati, tako da će to biti ugodno i uspješno putovanje – kaže Michele Buster.

Prva skupina Amerikanaca plovit će od 31. kolovoza do 7. rujna od Splita, preko Rogoznice, Šibenika i Zadra do Kornata, Zlarina i Trogira. Druga skupina 7. rujna kreće iz Splita prema Hvaru, Korčuli, Šipanu i Dubrovniku, a na povratku iz Splita obilaze Trstenik, Bol i Milnu.

– “Haizea” znači vjetar na baskijskom i uvjeren sam da će naš pokušaj poslovanja u Hrvatskoj biti vjetar u leđa hrvatskom turizmu – optimističan je Trevino de Luisa, koji s Michele u njihovu newyorškom stanu svakog tjedna organizira promidžbe kojima Amerikancima pokušava približiti Hrvatsku. Sve o njima doznajte na www.haizea.eu.

>>Arhiv u raskošnoj palači čuva dragocjene tajne iz vremena Dubrovačke Republike

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.