stručnjaci

Evo što nutricionisti jedu kada žele smršavjeti

Foto: Thinkstock
Evo što nutricionisti jedu kada žele smršavjeti
18.07.2015.
u 08:00
Umjesto restriktivnih dijeta zbog kojih moramo svoj život okrenuti naopačke u borbi da vaga pokaže koji kilogram manje, nutricionisti savjetuju manje invazivne metode
Pogledaj originalni članak

Nakon godišnjih odmora i neprimjerene prehrane našem tijelu potrebno je "čišćenje".

Pritom mislimo na detoksikaciju organizma, ali i rješavanje pokojeg kilograma viška.

Umjesto restriktivnih dijeta zbog kojih moramo svoj život okrenuti naopačke u borbi da vaga pokaže koji kilogram manje, nutricionisti savjetuju manje invazivne metode. Potrebno je tek promijeniti neke prehrambene navike i bez mnogo odricanja i žrtve možete dostići svoj cilj.

Doručak je, znamo, najvažniji obrok u danu i nikako ga ne smijemo preskakati. Ali to ne znači da možemo "utrpati" u usta bilo koje namirnice i reći ponosno: doručkovali smo. Namirnice za prvi jutarnji obrok moraju našem organizmu osigurati potrebne nutrijente koji će nas držati tijekom dana, utišati apetite i dati potrebnu energiju. Kako to sve ujediniti u jedan zdravi obrok? Ma koliko nam se činilo teško, nutricionisti poručuju: Brzo ćete se naviknuti jesti zdravo.

Za FoxNews otkrili su kako izgleda njihov jelovnik kada se sami nađu u situaciji da moraju skinuti pokoji nakupljeni kilogram.

Proteini za doručak

Moj doručak uvijek sadrži namirnice koje mom organizmu osiguravaju barem 30 grama proteina. Jaja su jako zahvalna namirnica, a odličan su izbor za doručak uz kombinaciju zelenog i crvenog povrća i mozzarelle, tvrdi nutricionistica Angela Lemond i glasnogovornica američke akademije za nutricionizam i prehranu.

Prije spavanja...

Kada se ne osjećam dobro najčešći je razlog što se nisam dovoljno naspavala, tvrdi nutricionistica Rebecca Scritchfield. Za bolji san i održavanje razine hormona u tijelu prije spavanja pojede malo oraha i suho bobičasto voće.

Juha od povrća

Obožavam toskansku juhu s bijelim grahom i puno mladog povrća poput kelja i špinata. Prepuna je proteina, vlakana, antioksidansa i folne kiseline. Osim što je nutritivno bogata, ova juha dugo zadržava osjećaj sitosti, a nema punokalorija, tvrdi nutricionistica Kate Geagan.

Voće umjesto grickalica

Grickalice možete zamijeniti voćem. Reducirala sam konzumaciju kruha, krekera i ostalih ugljikohidrata, a zamijenila ih kombinacijom voća i proteina - jabukom s maslacem od kikirikija ili rastopljenim sir preko povrća skuhanog na pari, rekla je Marie Spano, sportska nutricionistica u Atlanta Hawksu.

>>Najveća pogreška koju vjerojatno radite svaki dan pripremajući doručak

>>7 stvari koje razumiju samo osobe koje pokušavaju smršavjeti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar bok
bok
10:21 18.07.2015.

...cim prestanem jesti kruha (zitarice uspoavaju metabolizam) i tjesto i Alkohol kile padaju svaki dan.Isprobajte

Avatar rimaz
rimaz
09:41 18.07.2015.

" smršavjeti" neki novi oblik glagola smršaviti. Iz koje li škole dolaze ovakvi poznavatelji hrvatskog jezika ?

MR
MRUDante
10:41 18.07.2015.

Foxnews i američki nutricionisti!!? Dajte barem, kad već prepisujete, prepišite nekaj pametno! Ili,još bolje, ostavite se novinarstva...pliiiiiiiz