E, da...

Evo što će vam se dogoditi ako jedete 12 šljiva na dan

Foto: Davor Puklavec / Pixsell
Šljive
Foto: Robert Anić/ Pixsell
Šljive
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Šljive
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
25.07.2017.
u 09:07
Pogledaj originalni članak

Jedna šljiva kao šaka borovnica... Barem kada je riječ o količini antioksidansa. Ova nezaobilazna kraljica marmelada nosi još jednu "kraljevsku lentu": prvi je izbor kod konstipacije, odnosno zatvora.  Nezaobilazan je izbor svake domaćice koja priprema zimnicu, a osim što se najčešće koristi za pripremu marmelada i knedli, svakako ju je poželjno jesti i svježu jer sadrži vitamin C (5 do 8 mg na 100 g, ovisno o kojoj se vrsti radi), vitamin B6, bakar, vitamin B2, vitamin B3, vitamin K, magnezij, željezo, kalcij te čak 240 mg na 100 g kalija. Šljiva obiluje i vlaknima, 2 g na 100 g, a uz sve to je niskokalorično voće.

12 šljiva na dan

Prethodna istraživanja pokazala su da šljiva jača kosti, smanjuje rizik od oblijevanja raka debelog crijeva, ali i da konzumacija 12 šljiva prosječne veličine na dan tijekom dva mjeseca snižava razinu lošeg kolesterola LDL-a. I ni tu ne prestaju blagodati ove "kraljice". Konzumacijom oko 12 suhih šljiva na dan, odnosno 100 grama, u tri mjeseca znatno će se povećati markeri u krvi koji pokazuju povećanje gustoće kostiju, pokazalo je jedno od istraživanja.  Dihidroksi-fenil izatin, jedan je od sastojaka šljive zbog kojeg, između ostalih, ovo voće ima laksativni učinak. Pomažu mu i sorbitol i fenoli te biljna vlakna. 25 grama suhih šljiva, što je ekvivalent u prosjeku tri ploda, osigurat će nam 5% potrebnog dnevnog unosa vlakana.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AU
austrougarskigeneral
09:56 25.07.2017.

obožavam šljive jesti

DA
Dabiša
15:41 25.07.2017.

Ja baš nisam neki ljubitelj sirovih, ali domaći pekmez, s malo vina je prava delicija. Rakije jednu litru pristojno domaćinstvo mora imati, zbog trbuhobolje i gostiju.

VL
vladimir964
18:34 25.07.2017.

Mi smo se onomad kao klinci natjecali: pojeli kilu šljiva, pa popili na to litru vode, pa čekali oko sat vremena, tko će glasnije odrapitii smrdljivije prditi... Neukusno, ali smo se veoma dobro zabavljali.