Najbolje su zimi

Eksplozija okusa i aroma: Jadranske lignje s nadjevom kakav još niste probali

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
Eksplozija okusa i aroma: Jadranske lignje s nadjevom kakav još niste probali
03.02.2023.
u 07:00
Jadranske lignje najbolje su u ovim zimskim mjesecima, a kako cjenovno baš i nisu pristupačne najbolje ih je konzumirati kad im je meso najkvalitetnije. S ovim receptom iznenadite ljubitelje morskih plodova u obitelji.
Pogledaj originalni članak

Svježoj lignji rukama odvojite glavu s krakovima od ostatka tijela, čime ćete ujedno lagano izvući i probavilo. Iz plašta (tube) prstima izvadite ostatak utrobe, zatim maknite unutarnju opnu i vanjsku kožicu te prstima izvadite rožnati listić (ostatak nekadašnje kućice kod glavonožaca). S krakova uklonite oči i zubiće pa sve očišćene dijelove lignji dobro isperite pod mlazom tekuće vode i ocijedite, objašnjava Nasja Duplančić, autorica ovog ukusnog recepta.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Punjene lignje

Sastojci:

  • 6 svježih lignji
  • 4 češnja češnjaka
  • 1 šaka sušenih rajčica
  • 500 g blitve
  • sol
  • maslinovo ulje
  • 5 srednje velikih krumpira

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Blitvu operite i stavite kuhati 5 minuta u kipuću vodu. Kada je gotova, dobro je procijedite i zalijte hladnom vodom te istisnite višak vode. Narežite ju na sitne komadiće i stavite u posudu. Dodajte usitnjeni češnjak i usitnjene sušene rajčice koje su se prethodno namakale 30 minuta u toploj vodi. Malo posolite i dodajte sitno nasjeckane krakove lignji. Sve promiješajte i tom smjesom punite lignje. Nemojte ih napuniti do vrha jer će se lignja stisnuti kod pečenja pa ostavite prazno 2 cm do vrha. Čačkalicom zatvorite lignju na vrhu. Krumpire ogulite, operite i narežite ih na kolutove 1 cm debele. Posolite ih i zalijte maslinovim uljem pa sve promiješajte rukama. Stavite ih u lim za pečenje na dno pa na njih složite lignje. Sve posipajte s malo listića lovora ili ružmarina i prelijte s još malo maslinovog ulja i 1,5 dl bijelog vina. Sve stavite peći u vruću pećnicu na 200 °C oko 20 minuta pokriveno folijom, a zatim još 25 minuta bez folije da poprimi lijepu boju. Ja sam imala viška punjenja pa sam ga stavila peći uz krumpire.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar grbadeva
grbadeva
08:15 03.02.2023.

Još kada bi autrica recepta detaljnije objasnila zašto bi lignju trebalo detaljno oprati.

ON
OneOfMany
07:50 03.02.2023.

jel nije to malo predugo vrijeme pečenja za lignje? postanu gumene...