i te kako...

Doznajte zašto i kako: utječe li sol na debljanje?

Foto: Photos.com
Doznajte zašto i kako: utječe li sol na debljanje?
12.12.2012.
u 12:58
Djeca koja konzumiraju više soli konzumiraju i više tekućine, a osobito zaslađenih napitaka
Pogledaj originalni članak

Sol i slane namirnice mogu potaknuti djecu na debljanje. Naime, slane grickalice djeci mogu nabiti nepotrebne kilograme jer nakon njih ožedne pa piju prevelike količine slatkih napitaka, smatraju istraživači. Tako djeca kojima roditelji dopuštaju više od jednog zaslađenog napitka na dan imaju 34 posto veće šanse postati pretili. U istraživanju u kojem je sudjelovalo 4200 djece zaključeno je da su oni koji su konzumirali veliku količinu slanih namirnica i visokokaloričnih slatkih napitaka izloženi riziku pretjerane težine, piše Daily Mail

Znanstvenici s australskog sveučilišta Deakin otkrili su da 62 posto djece svakodnevno konzumira zaslađena pića te da za svaki gram soli koje dijete dnevno konzumira popije 46 grama više tekućine, a oni koji piju zaslađena pića unosili su i do 17 grama više tekućine za svaki dodatni gram.

Prethodna istraživanja s istog sveučilišta pokazala su da djeca jedu oko šest grama soli dnevno ili četiri puta više nego što je preporučeno.

Carley Grimes

Voditeljica studije Carley Grimes smatra da smanjenje soli u prehrani djece neće smanjiti potrebu za slatkim napicima, što bi pripomoglo naporima da se smanji stopa gojazne i djece prekomjerne težine.

 

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.