Recept

Danas je Svjetski dan marcipana, evo kako ga možete napraviti kod kuće!

Foto: Getty Images
Danas je Svjetski dan marcipana, evo kako ga možete napraviti kod kuće!
13.01.2020.
u 08:30
Marcipan je ukusna i lagana poslastica koja je napravljena od samo dva glavna sastojka - šećer i badem. Karakteristični okus daju gorki bademi. Nekim vrstama marcipana se dodaje okus ružinom vodom. Sličan proizvod je persipan, gdje se umjesto badema koriste sjemenke breskve ili marelice.
Pogledaj originalni članak

Podrijetlo Marzipana nije sasvim jasno, neki tvrde da je nastao u Perziji, a od tamo je putovao različitim trgovačkim putovima da bi postao glavni sastojak europske kuhinje, a tamo su ga najvjerojatnije donijeli Turci. Ipak, postao je i specijalitet Njemačke, a osobito je grad Lubeck  ponosan na svoju povijest i tradiciju proizvodnje marcipana, a kvalitetu i sadržaj badema uzimaju vrlo ozbiljno. Iako je Perzija najvjerojatnije mjesto gdje je nastao, postoje također brojni dokazi da je Španjolska ili razvila svoju inačicu, ili je stvarno početno mjesto ove poslastice. Koristi se u jako puno vrsta slatkiša i poslastica jer se može oblikovati u gotovo sve. 

Današnji dan najbolje je da proslavite izradom svog marcipana kod kuće, pa donosimo jedan jednostavan recept.

Sastojci:
150g badema
150g šećera
1 bjelanjak
Po želji jedna čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunovog soka

Priprema:
Uglavnom se marcipan radi s jednakim omjerom šećera i badema, ali ako mislite da bi vam takva kombinacija bila preslatka i želite da se jače osjete bademi, stavite manje šećera (omjer 1:2).  

Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite i dobro posušite. Zatim ih sameljite u blenderu i ponavljajte taj postupak sve dok ne dobijete sitno mljevene bademe. 

Stavite ih u posudu i začinite ekstrakstom od vanilije ili limunovim sokom i sve dobro promiješajte. 

Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu.

Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca. Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe. 

Kada smo kod slatkog, evo kako nastaju krafne:

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar ančii.zg
ančii.zg
17:16 14.01.2020.

joj kako ga ne volim, uzas😂