Anketa

Danas je Međunarodni dan muffina: Koji je vama okus najdraži?

Foto: shutterstock
Danas je Međunarodni dan muffina: Koji je vama okus najdraži?
20.02.2020.
u 11:33
20. veljače obilježava se Međunarodni dan kolačića zvanih muffin.
Pogledaj originalni članak

Jednostavno i brzo se pripremaju, dolaze u bezbroj okusa, odlični su kao desert ili užina. Nastali su u Velikoj Britaniji točnije u Walesu još u 10. stoljeću kao slastica za siromašni sloj društva, ali vrlo brzo su zbog svog savršenog okusa postali omiljeni doručak i slastica uz popodnevni čaj viših slojeva. Muffini svoj dan 'slave' danas, 20. veljače.

Isprobajte danas neki od ovih recepata:

Sama riječ 'muffin' dolazi od francuske riječi 'moufflet', što se odnosi na kruh, mek i podatan. Engleski muffini više nalikuju debeloj palačinki, a oni nalik gljivama u šarenim košaricama nastali su u 19. stoljeću u Americi.

Postoji mnoštvo različitih recepata za ove ukusne kolačiče, od slatkih do slanih, praznih i punjenih, s dodacima od voća i povrća, orašastih plodova, sjemenki, čokolade, kokosa, vanilije... S obzirom na to da je zdrava prehrana sve popularnija često nailazimo i na recepte za muffine od pirovog i kukuruznog brašna s dodatkom whey proteina i zamjenom za šećer kao što su stevia i eritrit.

Najpopularnija verzija je muffin s komadićima čokolade, a u stopu ga prati onaj s jabukama i cimetom, onaj s borovnicama i onaj s višnjama koji je najpopularniji u Hrvatskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.