Britanski znanstvenici zasigurno će nakon posljednjeg otkrića postati omiljeni, posebno među ženama. Oni su razvili čokoladu čije su gotovo dvije trećine - voda. Čokolada tako, shvatili ste, ima vrlo malo masti, a okus joj je navodno identičan onoj klasičnoj.
Nakon čokolade, na red dolaze majoneza s vrlo malo masti i kaša koja će duže ostati u želucu, pa tako osoba neće osjećati glad.
Mast koja bi se inače koristila za proizvodnju čokolade može se, ustanovljeno je tijekom istraživanja, zamijeniti tvarima koje ne sadrže kalorije, kao što je voda, zrak ili neki gelovi. Znanstvenici, koji trenutno pregovaraju s tvrtkama o realizaciji svog otkrića za tržište, stvorili su "vodenu čokoladu" tako što su spojili čestice vode s kristalima maslaca od kakaa.
Oko 60 posto takve čokolade je voda, a miris, okus i čokolada na dodir jednaki su kao i ona na koju smo navikli. S obzirom na to da su čestice od kojih se sastoji čokolada sitne, čokolada se može čak i otopiti na temperaturi od 32 - 34 stupnja Celzijusa.
- Sitni, stabilni mjehurići zraka koji izgledaju poput kapljica ulja - i veličinom i svojim fizičkim svojstvima mogli bi se koristiti za izradu čitave nove generacije hrane - kaže dr. Phillip Cox, koji je predvodio istraživanje. Sličnom je tehnikom ranije znanstvenicima uspjelo smanjiti količinu soli u hrani i do 80 posto, jer je unutar kapljica ulja skrivena voda.
Nova, "super kaša" može u trbuhu osobe koja ju pojede, tvrde znanstvenici, ostati i do šest sati, jer se tekućina iz nje pretvara u gel nakon što dođe u doticaj s kiselinom u želucu. Majoneza koju su također uspjeli proizvesti ima također isti ukus kao i obična punomasna majoneza, a ima tek pet posto masti.
Čokolada s vodom umjesto masti
FOTO Iva Todorić pokazala je zgodne sinove i kćer, a mnogi će im pozavidjeti na uređenju doma
Iva Todorić na društvenim se mrežama pohvalila uređenjem interijera svog doma za ovo blagdansko vrijeme. Fotografije pogledajte u našoj galeriji iznad.
FOTO Nekad omiljena HRT-ova voditeljica ponovno plijeni poglede, a ovako se mijenjala kroz godine
FOTO Tko je naša pjevačica koja je doživjela debakl zbog loše posjećenog koncerta? Ljubi kolegu iz Pančeva
Mnogi su se u komentarima na društvenim mrežama zapitali "tko je ova djevojka", pa smo odlučili naše čitatelje upoznati s likom i djelom glazbenice Nike Turković.
Ovaj božićni ukras budi nostalgiju, a možete ga sami napraviti. Izgleda čarobno u spavaćoj sobi!
Evo koje jelo je Hrvatima apsolutni simbol tradicije
Ne može biti ukusno s vodom umjesto masti. Ali doktor Cox je svoj rad lijepo nahvalio, još ljepše nego Škegro svoj.