IZ PRVE RUKE

Chablis, vino koje je iz Burgundije u Pariz desetljećima stizalo kanalima

Foto: arhiva
Chablis, vino koje je iz Burgundije u Pariz desetljećima stizalo kanalima
30.03.2015.
u 17:11
Chablis su nastavili obožavati i nakon što su novom željeznicom stigla lošija vina
Pogledaj originalni članak

Susret s Burgundijom i njezinom Zlatnom dolinom, bez pretjerivanja, ljubav je na prvi pogled. Ljubav za cijeli život! Šarmantna sela skrivaju bogatu povijest, a posve su lišena tvornica i novogradnji, baš kao da su zaustavljena u vremenu. Cijela je regija meka istinskih hedonista. Ako ste k tome i ljubitelj vina – doživljaj je fatalan. Iako su rijetki koji će odoljeti burgundskim kapljicama, Burgundija će i njih osvojiti. Glasovita cesta RN74 ili Route nationale 74 žila je Zlatne doline i poveznica niza malih sela sjajno očuvane arhitekture – ukupno njih 25. Najsjeverniji vinogradi Burgundije su i najpoznatiji. Malo koji ljubitelj bijelih vina nepce nije počastio chablisom.

Malo istoimeno selo središte je eno/gastrobiznisa koji je ovu regiju iz siromašne regije rudnika ugljena pretvorio u vinski raj. Nije se to dogodilo slučajno. Kanalom, koji je spajao rijeke Yonne i Seinne, ovo je vino stizalo do Pariza. Malo je reći da su se svi “navukli” na njega pa nije čudo da se uhodanim putem transportiralo desetljećima, sve do gradnje pruge. No tad su u Pariz počela stizati i jeftina vina iz južnih pokrajina pa se tržište pomutilo, no chardonnay je i dalje najpopularnije bijelo vino na svijetu. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.