jeste li znali?

Čemu zapravo služi rupica u drvenoj kuhači? Nije za vješanje, ali ima jako važnu funkciju!

Foto: shutterstock
Čemu zapravo služi rupica u drvenoj kuhači? Nije za vješanje, ali ima jako važnu funkciju!
14.05.2025.
u 13:30
Sljedeći put kad posegnete za tom starom drvenom kuhačom – znajte da je promišljenije dizajnirana nego što izgleda na prvi pogled.
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno ste već primijetili da neke drvene kuhače – posebno one koje koristimo za tjesteninu ili variva – imaju malu rupicu u sredini. Na prvi pogled čini se kao da je tu samo zbog lakšeg vješanja, ali ta mala rupa ima puno konkretniju i korisniju svrhu nego što biste možda pomislili.

Jedna od glavnih funkcija rupice jest odmjeravanje porcije tjestenine. Naime, ako kroz nju provučete špagete dok je prazna, količina koja stane idealna je za jednu osobu – otprilike 80 do 100 grama. Ovaj trik je posebno koristan kad kuhate samo za sebe ili želite preciznije dozirati obroke bez da koristite vagu.

Osim što mjeri tjesteninu, rupica igra ulogu i tijekom kuhanja. Kada pripremate guste umake, variva ili bešamel, rupa pomaže da se tekućina lakše provlači kroz kuhaču, što omogućuje ravnomjernije miješanje. Umjesto da masa ostaje sabijena, kuhača s rupom je “prozračuje” i razgrađuje s više strana.

Naravno, funkcija koja se najčešće podrazumijeva je vješanje na zid ili kuhinjsku rešetku. I to je korisno – ali kada znate sve ostalo što ta rupa može, teško ćete je više gledati samo kao ukras ili držač. Dakle, sljedeći put kad posegnete za tom starom drvenom kuhačom – znajte da je promišljenije dizajnirana nego što izgleda na prvi pogled.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
19:42 14.05.2025.

Ingeniozno, na razini izuma kotača!