Raznolike staze

Čarobna je ova planina baš u svako godišnje doba

Foto: Dražen Klarić
Žumberak
Foto: Dražen Klarić
Žumberak
Foto: Dražen Klarić
Žumberak
Foto: Dražen Klarić
Žumberak
14.04.2021.
u 13:13
Četiri staze preporučuje glavni urednik Večernjaka
Pogledaj originalni članak

Žumberak, zelena oaza tako blizu Zagreba, pravi je raj za ljubitelje prirode, dugih šetnji i planinarenja. Guste šume, proplanci s predivnim vidicima, rječice, potoci i planinski vrhovi čine taj kraj omiljenim odredištem za sve one koji žele pobjeći iz gradske gužve i doslovno uroniti u netaknutu prirodu.

Foto: Dražen Klarić
Guste šume, proplanci s predivnim vidicima, rječice, potoci i planinski vrhovi idealni su za bijeg iz gradske gužve, ovdje doslovno uronite u netaknutu prirodu. Ljudi se rijetko sreću pa je avantura još uzbudljivija

Protekla desetljeća postupno su ispraznila taj nekoć životom bogat kraj. Blizina Zagreba, prometna izoliranost i težak život učinili su svoje. Danas je Žumberak jedno od najmanje naseljenih područja Hrvatske. Na našim planinarskim rutama rijetko smo sretali ljude, što je našu žumberačku avanturu činilo još uzbudljivijom i nekako prisnijom. Planinarska društva koja djeluju na tom području odlično su markirala mnogobrojne staze. Oznake su uočljive i lako se prate. Najviši vrhovi Žumberačke gore su Sveta Gera (1178 metara), Pliješ (977 metara), Ječmište (976 metara) i Zečak (795 metara).

U ovom smo prilogu odlučili predstaviti četiri staze. Dvije polazište imaju iz Sošica i vode do Ječmišta i Svete Gere. Za druge dvije polazište je Koretić mlin u blizini planinarskog doma Scout, a vode do vrhova Tuščak i Kičer. Ječmište i Svetu Geru pohodili smo kad smo imali cijeli dan na raspolaganju, a Tuščak i Kičer idealni su za kraći posjet prirodi.

Žumberak

Žumberak

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.