za sezonu roštiljanja

Brzo i lako očistite vanjski namještaj tako da je uvijek spreman za goste

Foto: shutterstock
Brzo i lako očistite vanjski namještaj tako da je uvijek spreman za goste
30.04.2022.
u 07:00
Za drveni ili pleteni namještaj, najbolji način za čišćenje prljavštine je mješavina tople vode i sapuna na bazi ulja
Pogledaj originalni članak

Provođenje vremena na otvorenom jedna je od najvećih radosti toplog vremena, ali koliko je važno čistiti vanjski namještaj? Ako je prošlo mnogo godina otkako ste vidjeli izvornu boju svog namještaja, dobra vijest je da je to lako dodati na popis zadataka za sljedeći vikend. 

Čišćenje vašeg vanjskog namještaja nije kao čišćenje stolaca i namještaja u dnevnoj sobi ili stola za blagovanje — a kako ćete ga čistiti ovisit će o tome gdje živi i materijalu od kojeg je izrađen. Ako nemate jastuke, vaš vanjski namještaj može izgledati potpuno nov za samo nekoliko minuta. Ako imate tekstil, očekujte da ćete potrošiti malo više vremena za dubinsko čišćenje. 

Najbolje je čistiti vanjski namještaj jednom svaka tri mjeseca, pa za jednostavan podsjetnik zakažite dubinsko čišćenje na početku svake sezone. I pazite na namještaj tijekom proljeća, jer višak peludi u zraku može stvoriti potrebu za dodatnim ispiranjem svaki tjedan.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti 'čuda':

Foto: Getty Images
maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Maslinovo ulje tipičan je sastojak mediteranske prehrane

Ako vrtni namještaj ima jastuke s navlakama koje se mogu skinuti, imate sreće. Perilica rublja bit će vaš najbolji izbor za čišćenje sezonske prljavštine. Ako se jastučnice ne skidaju ili biste radije izbjegavali pranje, pomiješajte jednu žličicu deterdženta za pranje posuđa s litrom tople vode. Ulijte smjesu u bocu s raspršivačem, a zatim temeljito poprskajte po cijelom jastuku. Pustite da se osuši oko 10 minuta prije nego što očistite jastuke i osušite ih na suncu.

Bez obzira od čega je napravljen vaš namještaj, prvi korak je ukloniti svu prljavštinu koja se lako uklanja, kako piše The Spruce. Postavite mlaznicu na crijevu na snažan protok koji može lako izbaciti zemlju, prašinu, pelud ili pijesak. Ako nemate lak pristup crijevu ili je vaš namještaj smješten u zatvorenom trijemu, možete preskočiti ovaj korak, ali očekujte da će dubinsko čišćenje potrajati malo više.

Najbolji čistač za vanjski namještaj ovisi o materijalu od kojeg je izrađen. Drveni namještaj može biti teže održavati, jer ovaj prirodni, porozni materijal zahtijeva dodatne korake kako bi ostao u vrhunskom obliku. Željezni i metalni materijali su lakši, iako ćete htjeti paziti na znakove oksidacije, dok je namještaj od plastike i smole najlakši za održavanje. 

Čišćenje drva
Za drveni ili pleteni namještaj, najbolji način za čišćenje prljavštine je mješavina tople vode i sapuna na bazi ulja. Nježno istrljajte namještaj mekom krpom ili spužvom. Ako imate jako zaprljan pleteni namještaj, možda ćete morati upotrijebiti meku četku, poput četkice za zube, da biste uklonili prljavštinu iz pukotina.

Smola
Vanjski namještaj od plastike i smole ne samo da je nevjerojatno popularan, već je i među najjednostavnijim vrstama vanjskog namještaja za čišćenje. Blago sredstvo za čišćenje najbolje djeluje kako biste izbjegli ogrebotine po namještaju. Počnite posipanjem sode bikarbone po površini kako biste stvorili blagi abraziv za uklanjanje mrlja. Obrišite ga krpom i toplom vodom. Ako imate tvrdokornu mrlju, destilirani alkoholni ocat je izvrsno rješenje za dubinsko čišćenje koje neće oštetiti materijal.

Čišćenje željeza ili metala
Ako nekoć lijepi željezni namještaj za terasu oksidira, otopina jednakih dijelova alkoholnog octa i vode može pomoći u uklanjanju mrlja prije čišćenja. Nakon što uklonite sve nedostatke, otopina sapuna i vode temeljito će očistiti željezni namještaj bez ogrebotina. Pretjerano abrazivna sredstva za čišćenje mogu ukloniti sloj otporan na hrđu.

Kako vanjski namještaj duže održavati čistim?
Nakon što očistite svoj vanjski namještaj, najbolji način da uštedite vrijeme u budućnosti je da otežate prljanje vaše terase. Ulaganje u kvalitetne platnene navlake za vaše komade na otvorenom pomoći će ih zaštititi od elemenata i održavati čistima. Između dubinskog čišćenja, tjedno ili mjesečno isperite svoj namještaj vodom.

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.