Bolje ćete pamtiti ako napravite stanku poslije učenja

Foto: Photos.com
Bolje ćete pamtiti ako napravite stanku poslije učenja
28.01.2010.
u 15:00
Dok se za san zna da pomaže učenju, sad je dokazano da već i kratka stanka pomaže mozgu da "presloži" informacije.
Pogledaj originalni članak

Odavno je poznato da je spavanje dobro za pamćenje, jer vaš um tako može osvježiti tek stečeno znanje te ga "presložiti" u mozgu. No, novo istraživanje pokazuje da već i kratki predah ili stanka, čak i bez spavanja, može pomoći da da razvrstate i lakše zadržite informacije.

Stanka za kavu poslije predavanja, na primjer, može vam uistinu pomoći da lakše zapamtite nove informacije, piše u studiji Sveučilišta New York, gdje su tijekom istraživanja uz pomoć funkcionalne magnetske rezonancije slikali područja mozga koja imaju važnu ulogu u pamćenju.

Sudionici istraživanja gledali su parove slika na kojima su bili ljudsko lice i nekakav predmet ili ljudsko lice i nekakav krajolik, nakon čega su se kratko odmorili, ali nisu spavali. Oni nisu znali da će se njihovo znanje kasnije ispitati nego su samo dobili naputak da se odmore.

Tijekom odmora, pokazale su slike, mozak sudionika bio je jednako aktivan kao i za vrijeme učenja, odnosno usvajanja gradiva. Moždana se aktivnost posebno očitovala ako je zadatak bio dojmljiv.

Osim toga, što je bila veća povezanost odmora i učenja, to je veća bila mogućnost pamćenja zadataka na kasnijim testovima.
- Vaš mozak radi za vas dok se odmarate, tako da je odmor važan za pamćenje i kognitivne funkcije - kaže dr. Davachi sa Sveučilišta u New Yorku.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.