Rougemarinove kobasice

Adventski 
fast 
food

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Mario Mihelj
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Mario Mihelj
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Mario Mihelj
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Mario Mihelj
14.12.2013.
u 12:00
Ličke police sa sirom - basom, i špekom, francuski poljubac i vruća Talijanka za fulirante
Pogledaj originalni članak

Slasni mirisi šire se Tomićevom ulicom gdje se na Fuliranju ove sezone mogu kušati strastvene i aromatične domaće kobasice u Rougemarin kućici. Francuski poljubac, vruća Talijanka, bratska ili hot dog blagdanska su ponuda originalne brze hrane koja odudara od ostalih.

Osim što su domaće, kobasice se rade od junetine i svinjetine, a hot dog od telećeg mesa. Kobasice su posebno zanimljive jer, osim soli i papra koje idu u svaku, razlikuju se po vrsti suhih začina koji čine njihov karakter – francuski poljubac oplemenjuju kadulja, češnjak, mažuran i timijan i on je najaromatičniji.

Ne žele konfekciju

Vruća Talijanka posebna je jer u meso idu slatka i ljuta paprika, mljevene sjemenke komorača, korijander i malo šećera da ublaži papriku. U bratsku kobasicu idu korijander, đumbir i muškatni oraščić.

– Nismo željeli imati konfekciju pa je Marin Medak proveo vrijeme osmišljavajući spoj začina. Kobasice pravimo na veliko i to tako da mješavine začina stavljamo u smjese od 30 kilograma mesa. Kupci su zadovoljni jer mesar svaka tri dana radi novih 100 kilograma kobasica – kaže voditelj Rougemarin kućice Mario Mihelj. Kobasice slažu u domaća peciva koja Mihelj naziva sestrom brioša.

– Pronašli smo recept u jednoj knjizi i isprobavali dok nismo bili zadovoljni. U smjesu idu maslac i šećer pa su kruščići dok su hladni tvrdi i kompaktni, a nakon što ih zagrijemo, omekšaju i šire se pa ih je užitak jesti – nastavlja Mihelj.Rade i vlastite umake – daleko je najpoznatiji njihov kečap koji kuhaju sami. Hrenov umak rade miješanjem hrena i kremastog sira, a senf je mješavina senfa i majoneze uz jedan posto vode. Od povrća stavljaju kiseli kupus i kisele krastavce.

U ponudi su i ličke pole – polovice krumpira na koje stavljaju pancetu i sir basu.– Za sir basu prvi smo put čuli nakon što smo pokrenuli mali market subotom u Rougemarinu. Od malih proizvođača svidjela nam se Eko Gacka jer pravi sir basu za koji u Hrvatskoj malo ljudi zna – kaže Mihelj.

Vino sa začinima

Od pića nude kuhano crno i bijelo vino sa svježim voćem – kruškom, jabukom, narančom i malo limuna, a stavljaju cimet, klinčić, muškatni oraščić i anis. Cijene kobasica nešto su više pa hot dog stoji 17 kuna, vruća Talijanka i bratska 18 kuna, a francuski poljubac 19 kuna.

Vino je po 12 i 14 kuna.

>>Bliže se blagdani, vrijeme je za pjenušce

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.