PROMO

XXV. Hrvatski dječji festival u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Foto: Promo
Hrvatski dječji festival
Foto: Promo
Hrvatski dječji festival
Foto: Promo
Hrvatski dječji festival
17.01.2019.
u 10:07
Festival će završiti pjesmom STIH I NOTA, STO DIVOTA, maestra Pere Gotovca (prvog laureata navedenog Priznanja), što ju je posvetio Hrvatskom dječjem festivalu
Pogledaj originalni članak

Tijekom protekle 24 godine Hrvatski dječji festival postao je najmasovnije okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta iz cijele Hrvatske u tri ravnopravna umjetnička izraza: popularna dječja zborska pjesma, likovni i pjesnički izričaj.  XXV. Hrvatski dječji festival će se održati 20 . siječnja 2019. - kao i obično, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Značajnost i sveobuhvatnost Hrvatskog dječjeg festivala označena je i velikim zanimanjem dječjih pjevačkih zborova iz cijele Hrvatske, jer se djeci predškolskog i osnovno školskog uzrasta omogućava da prikažu svoje talente i nadarenost, tako da je u protekle 24 godine nastalo oko 500 novih dječjih pjesama, oko 1200 dječjih slika u likovnom segmentu festivala i oko 5400 poetskih radova malih literata.

Foto: Promo
Hrvatski dječji festival

U glazbenom će se djelu predstaviti  dječji zborovi iz cijele Hrvatske – Rijeke, Splita,  Vrbovca, Paga, Šibenika, Karlovca, Kutine, Trogira, Novog Vinodolskog, Siska, Krka, Samobora  i Zagreba. Osim toga djeca osnovnoškolskog uzrasta će uz pomoć svojih učitelja predstaviti svoje radove – slike i poeziju. Tijekom prijepodneva postavlja se izložba najboljih likovnih dječjih radova u prostoru KD V. Lisinskoga, a prije početka glazbenoga dijela, organizirati će se, kao i svake godine do sada, otvaranje izložbe likovnih radova i okrugli stol, gdje će mladi stvaratelji razgovarati o svojim radovima sa članovima stručnih povjerenstava, koja čine ugledni umjetnici i prosvjetni djelatnici.

Nakon toga će biti održan koncert novih skladbi u izvedbi dječjih zborova. Na festivalu će biti uručeno Priznanje skladatelju zaslužnom za doprinos dječjoj glazbi. Ove godine će Priznanje biti uručeno Ratku Pogačiću, dugogodišnjem dirigentu dječjeg zbora Cicibani iz Karlovca - autoru brojnih pjesama za djecu. Do sada su to priznanje dobili maestro Pero Gotovac, Arsen Dedić, Đelo Jusić, Jovica Škaro, posthumno Branko Mihaljević i Alan Bjelinski.

Foto: Promo
Hrvatski dječji festival

Nakon izvođenja odabranih pjesama Festival će završiti pjesmom STIH I NOTA, STO DIVOTA, maestra Pere Gotovca (prvog laureata navedenog Priznanja), što ju je posvetio Hrvatskom dječjem festivalu, koju će izvesti svi zborovi - sudionici festivala. Nakon održanog Festivala uvijek se organizira izložba dječjih slika uz čitanje dječje poezije u nekom prigodnom prostoru (do sada su to bili galerijski prostor Klovićevih dvora, Hrvatski školski muzej, izložbeni prostori osnovnih škola i knjižnica).
Ravnatelj Festivala Ivan Kuliš

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr