SKULPTURA

Vasko Lipovac gradi Noinu arku

03.05.2004.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Vasko Lipovac autor je dvije i pol tone teške Noine arke, koju od drvenih željezničkih pragova u botaničkom vrtu Osnovne škole Ostrog u Kaštelima grade kiparevi suradnici. Arka će ukrašavati kaštelanski Biblijski vrt, jedini u Hrvatskoj i jedan od desetak u Europi.

- Riječ je o mom doživljaju Noine arke koji nema veze s onim kako je brod koji je spasio svijet dosad prikazivan. Arka je barka građena od drva, a iskoristili smo materijal star više od pedeset godina kojim smo dobili na rustičnosti. Još je treba finalizirati, navući joj patinu i zaštititi, iako je ovo drvo gotovo besmrtno: trajat će i trajati! - kaže umjetnik kojega smo zatekli u nadgledanju posla. Posao pak obavljaju njegov suradnik Mirko Gelemanović, kalafat Joško Gabelić i dvojica kućnih majstora Osnovne škola Ostrog s kojom kipar surađuje već desetak godina, kada je u školskom vrtu izložio svoje čuvene Bicikliste. (sv)

TINO JURIĆ

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr