U Zagreb dovodim čak troje bukerovaca

U Zagreb dovodim čak troje bukerovaca

30. 08. 2018. u 12:39 0
Na platformi koja okuplja elitu domaće i svjetske književne scene raspravljat će se i o utjecaju pisane riječi na društvene promjene

Misija Festivala svjetske književnosti u njegovu nastajanju bila je stvaranje platforme koja okuplja i stavlja u dijalog najbolje pisce svjetske i domaće književne scene. U tome su itekako uspjeli što dokazuje bogat program šestog izdanja festivala koji se od 2. do 8. rujna održava u Zagrebu i Splitu.

Festival književnosti Fraktura u RH dovodi svjetske hit-književnike

Cenzura, sloboda i satira

Sudjeluje više od stotinjak autora iz 17 zemalja koji će sebe i svoj rad predstaviti kroz tribine Razotkrivanje, Pisac i njegov čitatelj, Dvostruki portret i Pjesničke večeri, a festival u nedjelju otvara ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker Olga Tokarczuk koja će u kinu Europa predstaviti nagrađeni roman “Knjige Jakubove”.

– Za sada nema otkazivanja najavljenih autora. Prvi program počinje već danas u Galeriji Josipa Račića gdje otvaramo šestu izložbu likovnih radova hrvatskih umjetnika inspiriranih književnim radovima autora koji nastupaju na festivalu. Sam program festivala otvaramo s Olgom Tokarczuk, nakon koje slijedi glazbeni program grupe Gorgona Nova, performans koji se oslanja na iskustvo najvažnije umjetničke skupine 20. st. Gorgone. Uz Tokarczuk dolaze i manbukerovci Izraelac David Grossman, kao i australski književnik Richard Flanagan. U sklopu programa Razotkrivanje gostovanjem u kinu Europa festival će pak zatvoriti francuska književna zvijezda Frédéric Beigbeder – kazao je predstavljajući program Seid Serdarević, programski direktor FSK i glavni urednik Frakture.

Denis Derk Kehlmannova igra žanrovima u kojoj propituje ulogu straha u umjetničkoj kreaciji

Valja spomenuti, dodao je, i nekoliko važnih okruglih stolova od kojih je jedan o odnosu kulture, moći i pokreta #MeToo na kojem će govoriti Rada Iveković, Lejla Kalamujić i Igor Štiks. Tu je i okrugli stol koji će se baviti odnosima cenzure, slobode i satire posvećen Predragu Luciću, a na kojem sudjeluju Boris Dežulović, Igor Fejzagić, Oliver Frljić i Viktor Ivančić. Razmatrat će pitanja poput ima li satira granice, zašto je se političari boje, što nam satira kazuje o slobodi u društvu. Neke nove spoznaje mogao bi donijeti i okrugli stol o utjecaju pisane riječi na društvene promjene u organizaciji hrvatskog PEN-a na kojem sudjeluju Tomica Bajsić, Francesca Cricelli, Nadežda Čačinovič, Zvonko Maković i Bartholomew Ryan. Na njemu će, između ostalog, biti riječi o događanjima tijekom masovnog demokratskog protesta prije pet godina u São Paulu na kojem su prosvjednici promijenili ime mosta nazvanog po medijskom magnatu Octáviju Friasu de Oliveiri, koji je podržavao vojnu diktaturu u Brazilu, i dali mu ime Most Vladimira Herzoga. Doznat ćemo tko je bio Vladimir Herzog, novinar i sveučilišni profesor po kome se zove i najznačajnija brazilska nagrada za slobodu izražavanja, a rođen je u Osijeku.

– Važan je i popratni filmski program u sklopu kojeg obilježavamo 80 godina od rođenja i pet godina od smrti Mirka Kovača i njegovu plodnu suradnju s Lordanom Zafranovićem. Pokazat ćemo filmove koje su njih dvojica zajedno snimili: “Okupacija u 26 slika”, “Pad Italije”, “Večernja zvona”, “Muke po Matiji”... ukupno šest filmova – kaže Serdarević.

Denis Derk Ljubavni roman s ironijskim odmakom koji dijagnosticira hrvatsko društvo u cjelini

Iskustvo iz Sjeverne Koreje

Gosti dolaze iz cijelog svijeta, od Tasmanije do Meksika, Izraela, Brazila, Nigerije, Amerike, Švedske, Bugarske, Mađarske, Slovenije, BiH, Njemačke, Francuske... Prvi put gostuje i jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri. Dolaze i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji te zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker – Chigozie Obioma. Tu je, naravno, i mnoštvo domaćih autora, od Korane Serdarević, Damira Karakaša i Julijane Matanović, koji nastupaju i na matinejama za mlade, do Dražena Ilinčića, Dorte Jagić, Ivice Đikića... Svi događaji bit će prevođeni na hrvatski. 

pogledajte na vecernji.hr

Još nije ostavljen niti jedan komentar! Pokrenite raspravu!

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".