Uspjeh

Trijumf hrvatskog pijanista: Ivan Krpan je pobjednik Busonija!

Foto: Davor Višnjić/Pixsell, Željko Lukunić/Pixsell
Foto: Davor Višnjić/Pixsell, Željko Lukunić/Pixsell
02.09.2017.
u 16:02
Dvadesetogodišnji hrvatski pijanist osvojio je prvo mjesto na velikom, prestižnom i važnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u talijanskom gradu Bolzanu.
Pogledaj originalni članak

Kao najboljem mladom hrvatskom glazbeniku u 2015. godini, Hrvatska glazbena mladež dodijelila mu je nagradu Ivo Vuljević. Na kraju prošle godine opet je slavio u Lisinskom, ovaj put kao dobitnik Nagrade Zagrebačke filharmonije za mladog glazbenika godine.

Da su oba žirija donijela najbolju moguću odluku, pijanist Ivan Krpan sinoć je još jednom dokazao svojim do sada najvećim međunarodnim uspjehom: osvajanjem prvog mjesta na velikom, prestižnom i važnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u talijanskom gradu Bolzanu. 

 

Ivan Krpan navršio je u svibnju tek 20 godina, a već je pri kraju studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana. Iz glazbeničke je obitelji: stariji brat Martin svoj glazbeni talent pokazuje na violini, slijedeći tako oca Anđelka, istaknutog violinista, a majka Gordana je muzikologinja, novinarka i urednica na Trećem programu Hrvatskog radija. Međutim, pobjeda na Busoniju nije samo novi i do sada najvažniji u nizu trofeja mladog Ivana Krpana, nego je to i jedan od većih uspjeha hrvatskog pijanizma općenito. 

Natjecanje Ferruccio Busoni prvi je put održano 1949. godine, u prigodi 25. godišnjice smrti velikog talijanskog pijanista i skladatelja. Pobjeda u Bolzanu bila je na početku karijere važna odskočna daska i nekima od kasnije najvećih svjetskih pijanističkih imena, poput Marthe Argerich, Jeroma Rosea i Garricka Ohlssona. A do pobjede u Bolzanu nikada nije bilo lako doći. Uz skladatelja Cesarea Nordioa, jedan od pokretača natjecanja bio je i talijanski pijanistički genije Arturo Benedetti Michelangelo. U počasnom odboru sjedila je čitava pijanistička plejada 20. stoljeća: Claudio Arrau, Wilhelm Backhaus, Robert Casadesus, Alfred Cortot, Edwin Fischer, Walter Gieseking, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Rudolf Serkin, Antonino Votto...

Odatle vjerojatno i poslovično visoki i strogi kriteriji. Na prvom natjecanju 1949. tada još mladi Alfred Brendl završio je tek na 4. mjestu, a natjecanje, koje se do 2001. održavalo svake godine, a potom svake druge, prvog je pobjednika dobila tek 1952. godine. Tada je prvi put dodijeljena prva nagrada, a prvi je pobjednik bio Talijan Sergio Perticaroli. Natjecanje Busoni tako je u svojoj povijesti više puta završavalo bez pobjednika, nego s njim.

Od posljednjih osam natjecanja, pola ih je završilo bez dodjele prve nagrade. Utoliko je važnija i veća prva nagrada koju je preksinoć osvojio Ivan Krpan, nakon što je u velikom finalu, u koje je ušlo samo troje pijanista, uz orkestar briljantno odsvirao Beethovenov Peti klavirski koncert. 

Članovi žirija koji je pobjednikom proglasio mladog hrvatskog pijanista bili su redom ugledni pijanisti: Mari Kodama iz Japana, Sa Chen iz Kine, Jorge Luis Prats iz Španjolske, Bruce Brubaker, Kevin Kenner i Walter Ponce iz SAD-a i Pietro di Maria iz Italije, a uz njih još i poznati engleski snimatelj Christopher Alder te iz Austrije direktor bečkog Konzerthausa Matthias Naske. 
Drugo mjesto osvojio je Jaeyeon Won iz Republike Koreje, a treće Ana Geniušene iz Ruske Federacije. Pobjednik Ivan Krpan odmah je dobio i vlastitu stranicu na Wikipediji – na talijanskom. 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

NO
Norway
16:32 02.09.2017.

Iskrene cestitke i pozdravi iz Norveske

NI
Nikomah95
18:38 02.09.2017.

Sigurno je uzimao privatne "časove" od neprežaljenog nam "predsednika"! Buahahaha. Šalu na stranu, čestitke,najiskrenije! Iza ovog uspjeha zasigurno stoji ogroman talent uz mnogo,mnoooogo truda. Bravo!

Avatar anticenzura
anticenzura
16:50 02.09.2017.

Ovakve naslovnice bi trebale biti na svim hrvatskim medijima, pa bi se djeca imala na koga ugledati, kada vec ne mogu na bolesne politicare sto tjeraju narod iz zemlje. Bravo mali. Cisto sumnjam da ce decko ostati u Hrvatskoj.