Noć muzeja

To više nisu kuće duhova u kojima se čuvaju samo starine i mir

Foto: Patrik macek/Pixell
To više nisu kuće duhova u kojima se čuvaju samo starine i mir
22.01.2010.
u 14:20
Brojka od 140 tisuća posjetitelja koji su prošle godine bili u noćnom obilasku muzeja diljem Hrvatske više je nego dobar razlog da se Noć muzeja 2010. organizira još bolje.
Pogledaj originalni članak

Brojka od 140 tisuća posjetitelja koji su prošle godine bili u noćnom obilasku muzeja diljem Hrvatske više je nego dobar razlog da se Noć muzeja 2010. organizira još bolje. Raznovrsnija po programima, obuhvatnija u sadržaju i proširena na čak tridesetak hrvatskih gradova, Noć muzeja odvijat će se s besplatnim sadržajima 29. siječnja sa stotinjak pripremljenih programa.

Uključuju se zvjezdarnice

– Imat ćemo interdisciplinarne izložbe, koncerte, specijalne goste i umjetnike, nagradne igre, a mnogi će muzeji od 18 do 20 sati organizirati i posebne programe za djecu. Prema dosadašnjim prijavama dospjelim u Hrvatsko muzejsko društvo, vrata muzeja od 18 sati do jedan sat poslije ponoći bit će otvorena u više od 30 hrvatskih gradova.

Program se širi i na knjižare, arhive i zvjezdarnice, a najintenzivnije programe imat će Zagreb, Rijeka i Split – kaže Dubravka Osrečki-Jakelić, predsjednica Hrvatskoga muzejskoga društva. U avanturu noćnoga razgledanja krenula je 2005. godine, prvo u svojoj matičnoj ustanovi Muzeju za umjetnost i obrt, osmislivši poseban program za afirmaciju baštine zajedno s Vesnom Jurić-Bulatović, šeficom marketinga u MUO-u.

U Zagrebu se prvi put ove godine uključuje i Muzej Prigorja u Sesvetama, NS Dubrava, te Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. ZET organizira besplatan tramvajski prijevoz i autobusne linije za Gornji grad, a u 23 sata istodobno vatromet će prštati u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Berlin okrenut znanosti

Produženo radno vrijeme i maratonsko razgledavanje muzeja pokrenuto je po uzoru na slične akcije u Berlinu, Beču i Parizu koje posjećuju tisuće ljudi i turista. Primjerice, berlinska Duga noć muzeja ove godine doživljava 26. izdanje, a tematski je okrenuta znanosti.

U Hrvatskoj je prvo bila plemenita namjera da muzeje besplatno razgledaju svi oni koji nisu stalna publika. Potom je posebno ozračje privuklo sve mlade i starije posjetitelje među kojima su i stručnjaci u kulturi kojima je muzejska djelatnost posao. Svi žele biti dio posebne atmosfere te noći, a takva ponuda u kulturi ima i pozitivan učinak na turističku ponudu.

Muzejski predmet nije samo eksponat u vitrini, već se uključivanjem posebnih gostiju, vodstava, koncerata i gastronomije pokazuje da su muzeji aktivna mjesta susreta za sve generacije, a ne “kuće duhova” koje čuvaju starine.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.