Nagrada za eseje

Slobodan Šnajder dobio nagradu "Višnja Machiedo" za knjigu "Umrijeti u Hrvatskoj"

Foto: Žarko BašićPIXSELL
Slobodan Šnajder dobio nagradu "Višnja Machiedo" za knjigu "Umrijeti u Hrvatskoj"
VL
Autor
Denis Derk
30.06.2020.
u 08:36
Nagrada "Višnja Machiedo" dodjeljuje se za najbolje književno-esejističko djelo nastalo na hrvatskom jeziku i u hrvatskoj produkciji
Pogledaj originalni članak

Književna nagrada "Višnja Machiedo" Hrvatskoga P.E.N. centra za 2019. godinu, koja se dodjeljuje za najbolje književno-esejističko djelo nastalo na hrvatskom jeziku i u hrvatskoj produkciji, dodijeljena je našem članu Slobodanu Šnajderu za knjigu "Umrijeti u Hrvatskoj" u izdanju Frakture.

Žiri u sastavu Mladen Machiedo, Tomica Bajsić, Nadežda Čačinović, Tonko Maroević i Sibila Petlevski Šnajderovu knjigu ocijenila je "knjigom snažnoga osobnog uloga i uvjerljiva načina svjedočenja, ispisanom živim, iskustveno pokrivenim rečenicama".

"U toj je knjizi pet ovećih eseja različita usmjerenja i karaktera, ali svi su intimno i prisno vezani uz življenje i djelovanje samog autora, te predstavljaju gotovo organski produžetak njegova dramskog i prozno-romanesknog opusa, a opet imaju dovoljnu autonomiju raspravljanja i promišljanja povodom konkretnih ljudi i prilika, drugih knjiga i pisaca."

Na natječaj za nagradu Višnja Machiedo, namijenjenu afirmiranju književne esejistike, stiglo je 18 knjiga

Slobodan Šanjder poznati je hrvatski dramatičar, esejist ali i romanopisac. Najuspješniji roman do sada mu je "Doba mjedi" koji je preveden na nekoliko jezika (među njima i na njemački), te je dobio pet uglednih književnih nagrada. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.