Zagrebačka filharmonija otvorila novu sezonu

Publika se zaželjela koncerata i napunila dvoranu Lisinski

Foto: Tomislav Smoljanonović/ZGF
Filharmonija otvorenje sezone
Foto: Tomislav Smoljanonović/ZGF
Filharmonija otvorenje sezone
Foto: Tomislav Smoljanonović/ZGF
Filharmonija otvorenje sezone
27.09.2014.
u 13:16
Mladi austrijski dirigent David Danzmayr potaknuo je filharmoničare na vrlo uzbudljivu izvedbu glazbe Sergeja Prokofjeva
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka filharmonija otvorila je sinoć svoju novu sezonu u punom Lisinskom, premda je koncert bio zakazan izvan pretplaničkih ciklusa. Vjerna publika očito se zaželjela svog orkestra, a u dvorani je bilo i nove, mlade publike.

Doduše, dio školaraca jedva je dočekao loš primjer starije publike pa je neprigušen i pretjeran kašalj u pauzama između stavaka suptilnog Mozartovog klavirskog koncerta br. 21 u C-duru pretvoren u cirkus. Barem na desnoj tribini.

No, solistica Elena Baškirova nije se dala smesti, baš kao ni mladi austrijski maestro David Danzmayr. Popularni Mozartov koncert odsviran je vrlo solidno, a solistica je dugim aplauzom nakon nakon nekoliko izlazaka na poklon pozvana da odsvira i dodatak, jednu Schumannovu minijaturu. 

Međutim, pravu naznaku da se i orkestar zaželio sviranja koliko i publika koncerata dobili smo u drugom dijelu koncerta. Nakon nekoliko tonova tihog uvoda, tutnjava velikog orkestra na početku najpoznatijeg plesnog ulomka iz baleta Romeo i Julija Sergeja Prokofjeva prenula je čak i one brbljave klince u redovima ispred mene i privukla njihovu pažnju. 

Vrlo simpatičan, neposredan i temperamentan mladi austrijski maestro David Danzmayr potaknuo je orkestar na vrlo motiviranu, uzbudljivu, u detaljima rafiniranu, a u cjelini moćnu i uvjerljivu izvedbu probranih i dramaturški dobro posloženih ulamaka iz obje baletne suite Sergeja Prokofjeva. 

Prva ovosezonska filharmonijska večer imala je i svečani početak. Nakon pozdravne riječi publici, novi filharmonijski ravnatelj Mirko Boch imao je čast uručiti još jedno priznanje velikom hrvatskom skladatelju Milku Kelemenu. Nakon što je jučer promoviran u počasnog doktora Sveučilišta u Zagrebu, 90-godišnji skladatelj dobio je i povelju Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije, a koncert je započet njegovom mladenačkom, a i danas još uvijek svježom i zanimljivom Kelemenovom skladbom "Preludio, aria e finale".

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
12:24 28.09.2014.

ne laži poluprazna dvorana