novi pisac

Priprema se četvrta knjiga Larssonove trilogije "Millenium"

Priprema se četvrta knjiga Larssonove trilogije "Millenium"
20.12.2013.
u 16:27
Švedski izdavač Norstedts iznenadio je javnost objavom da su angažirali novog autora koji će nastaviti serijal “Millenium” Stiega Larssona prekinut njegovom preranom smrti
Pogledaj originalni članak

Švedski izdavač Norstedts iznenadio je javnost objavom da su angažirali novog autora koji će nastaviti serijal “Millenium” Stiega Larssona prekinut njegovom preranom smrti.

Podsjetimo, Larsson je isprva namjeravao objaviti deset knjiga o avanturama novinara Mikaela Blomkvista i asocijalne hakerice Lisbeth Salander, ali iznenadna smrt u studenome 2004. prekinula je njegov rad na četvrtom nastavku koji je ostao skriven od javnosti.

Kad je trilogija “Millenium” postala planetarno popularna, a time i iznimno unosna, krenulo je čerupanje Larssonovih nasljednika za laptop na kojem se navodno nalaze bilješke i tri četvrtine napisanog materijala četvrte knjige. Larssonova životna partnerica Eva Gabrielsson, s kojom je bio u nevjenčanoj vezi više od trideset godina, javno je priznala da posjeduje te materijale, ali je i naglasila kako ne želi daljnju eksploataciju pokojnikova rada.

Obitelj se dogovorila

Na njenu nesreću, Larsson nije ostavio nikakvu oporuku, a kako službeno nisu bili u braku, sva autorska prava na multimilijunsku franšizu “Millenium”, uključujući strip-serijal te izvrsnu švedsku i podjednako zanimljivu američku ekranizaciju (upravo je najavljen i drugi film u režiji Davida Finchera), pripala su Larssonovu ocu i bratu.

Njih dvojica prodala su prava na likove Larssonovu nakladniku koji je angažirao pisca Davida Lagercrantza da nastavi rad na “Milleniumu”. Lagercrantz je novinar crne kronike u jednom švedskom tabloidu i pisac nekoliko biografskih knjiga, čitateljstvu najpoznatiji kao “ghostwriter” autobiografije Zlatana Ibrahimovića.

Ne računajući fikcionalizirani roman temeljen na životu oca informatike Alana Turinga, nastavljanje Larssonove sage bit će mu prvi rad u fikciji, što izaziva skepsu kod dijela fanova “Milleniuma”.

Nisu dobili bilješke

I dok izdavačica Eva Gedin i obitelj Larsson trijumfalno najavljuju izlazak četvrte knjige (i prve s novim autorom) već u kolovozu 2014. godine, udovica Gabrielsson švedskim je novinarima izjavila kako se radi o sramotnoj eksploataciji nečega što je i tako već multimilijunska industrija.

Larssonove bilješke nije im dala pa će četvrti roman “Milleniuma” biti posve novo književno djelo. Hoće li biti dostojno Larssona?     

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar gladnijura
gladnijura
13:54 12.01.2014.

Trilogija je ravna zapletima najboljih pisaca. Nastavak će sam o sebi govoriti.