Rođendan Vesne Parun

Prikazivanje dokumentarnih filmova o Vesni Parun u Zagrebu

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Prikazivanje dokumentarnih filmova o Vesni Parun u Zagrebu
10.04.2015.
u 10:44
10. travnja, na dan kada je 1922. godine rođena Vesna Parun u Zagrebu će biti prikazani dokumentarni filmovi o njoj
Pogledaj originalni članak

U petak 10. travnja, na dan kada je 1922. godine na otoku Zlarinu rođena velika pjesnikinja Vesna Parun u Zagrebu će biti prikazana dva dokumentarna filma o njenom životu i djelu. Prvo će u 18 sati u Knjižici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu biti prikazan film "Kad bi se moglo otputovati", a onda će u 19 sati u Privrednikovu domu u Zagrebu u sklopu programa Petkom u pet biti prikazan noviji dokumentarni film Branka Pejnovića i Danila Šerbedžije "Ti koja imaš nevinije ruke". 

Godišnjica rođenja velike hrvatske poetese Vesne Parun obilježava se i u Grohotama na otoku Šolti, gdje se nalazi Vesnin grob. Tako je u četvrtak 9. travnja u Domu kulture u Grohotama održana večer poezije pod nazivom "Riječi iz kojih proljeće miriše" u kojoj je Amatersko kazalište "Sulet" izvelo igrokaz pod nazivom "Razgovor sa Vesnom". Gost Četvrtih Dana Vesne Parun je lektirni književnik Hrvoje Hitrec. 

Vesna Parun autorica je iznimno plodnog i raznovrsnog opusa, ali je najpoznatija kao nenadmašna liričarka. Objavila je devedesetak knjiga, prevedena je na brojne jezike, dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih pjesničkih nagrada. Umrla je u Stubičkim Toplicama 25. listopada 2010. godine. Pisala je do posljednjeg dana. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.