"razum i bezumlje"

Povijesna ploča: Prvi album Majki reizdan na vinilu

Foto: Dancing bear
Povijesna ploča: Prvi album Majki reizdan na vinilu
18.08.2022.
u 11:23
Nastupni album Majki iz 1990. godine ponovno se pojavio u trgovinama
Pogledaj originalni članak

”I mi svoj povijesni vinil za utrku imamo”, tim bi se riječima mogla objasniti važnost reizdavanja prvog albuma vinkovačkih Majki na vinilu. U vrijeme pojačane popularnosti vinilnih reizdanja u svijetu, ovih dana u trgovinama se (opet) pojavio i nastupni album Majki “Razum i bezumlje” iz 1990. (Dancing Bear).

Doduše, već je bio reizdan na crnoj plastici 2007., ali nakon 15 godina nije baš ostalo puno primjeraka u trgovinama. Tada se pogriješilo što je promijenjena izvorna omotnica (s novijom fotografijom Gorana Bare), na kojoj su sada opet svi glavni likovi tadašnje priče, tj. članovi benda: Goran Bare, Ivica Duspara, Nedeljko Ivković Kilmister, Željko Mikulić Korozija i Ivan Dujmić. Jer, nije samo Bare bio glavni lik priče, tim više što je gitarist Ivica Duspara potpisao svu glazbu, a Bare tekstove. Uz paklenu sviračku vožnju ritam-sekcije basista Kilmistera i Korozije na bubnjevima – te Dujmića koji je na gitari zamijenio Marina Pokrovca koji je poginuo u automobilskoj nesreći 1989. – “Razum i bezumlje” bio je “big bang” Majki. Doduše, tada objavljen za malu nezavisnu etiketu Search & Enjoy Aleksandra Dragaša i Ante Čikare, nakon što im je dvije godine prije nastupnu kasetu “Zajedno” objavio Zdenko Franjić na etiketi Slušaj najglasnije.

Na popularnost su još morali pričekati, a kad su je dočekali, bio je to drukčiji bend. Ali sjajan prvi album, uz “Razdor” i “Milost” koji su uslijedili, pokazuje esenciju Majki iz sve snage. Budući da je protokasetu “Majke zajedno” nedavno na vinilu objavio koprivnički Šareni dućan, eto prilike da skupa s “Razumom i bezumljem” u paketu poslušate rane Majke. Ima još poveznica, jer obje snimke nastale su u Bošnjacima kraj Vinkovaca u tonskom studiju Želimira Babogredca, a pet pjesama s te kasete ponovno je snimljeno i za prvi album (“Iz sve snage”, “Ne mogu se kontrolirati”, “Novi dani”, “Zbunjen i ošamućen” i “Putujem”). Na vinilu im je već 2007. dodana i neobjavljena pjesma “Nema načina”, jedan od rijetkih primjera pravog “bonusa” na domaćim reizdanjima.

Sve skupa pršti iz zvučnika astronomskom brzinom, kontroliranom energijom, napetom svirkom, Barinim mladenačkim vokalom i izvrsnim pjesmama koje su tada bile tračak rock-svjetla u mračnom tunelu domaće estrade.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.