“Slikari rudari”

Ovo je pravi trenutak za priču o radništvu

Foto: gavella
Foto: gavella
Foto: gavella
VL
Autor
Denis Derk
14.05.2018.
u 16:02
Kraj predstave začinjen je Internacionalom za koju dio publike možda i ne zna što znači, jer radnici odavno nisu u žiži interesa ovog društva. Šteta je što se slovenski redatelj Strelec nije jasnije i radikalnije odredio prema temi.
Pogledaj originalni članak

Samo nekoliko dana nakon obilježavanja Međunarodnog dana rada, kazalište Gavella svoju je veliku scenu prepustilo drami „Slikari rudari“ koju je napisao engleski dramatičar Lee Hall, a režirao dobro poznati gost iz Slovenije Samo M. Strelec.

Riječ je o dokumentarističkoj drami koja manje više uspješno manevrira između komedije i tragedije, a bavi se fenomenom engleskih rudara iz rudarskog grada Ashingtona koji su se paralelno s rudarskim poslom bavili i slikanjem i to u periodu od čak pola stoljeća. Danas je rudnik zatvoren, ali slike Ashingtonske grupe su preživjele i zainteresirana ih publika može vidjeti u tamošnjem muzeju. Slovenski redatelj ovoj je muškoj drami u kojoj su ženski likovi tek ovlaš dotaknuti, jer rudarenje je, valjda, muški posao, prišao je vrlo konvencionalno i pravocrtno te je glavni teret predstave prebacio na glumačka pleća.

A u ulozi rudara i slikara najbolje su se snašli više nego uvjerljivi Franjo Dijak i Filip Križan, a psihološki iznijansiran bio je i Đorđe Kukuljica u ulozi Olivera Kilbourna, najpoznatijeg člana grupe koji zbog solidarnosti odbija unosnu ponudu lady Helen Sutherland (glumi je Anja Šovagović Despot) i ostaje vjeran rudarskom poslu. Dražen Kuhn i Ranko Zidarić pomalo su rezervirani članovi trudbeničkog slikarskog kružoka, dok je Hrvoje Klobučar preenergičan u ulozi akademskog slikara Roberta Lyona koji je bio zadužen da rudarima predaje tzv. pristup umjetničkom djelu.

Dvoipolsatnu predstavu apsolutno osvježava lik (i pojava) Anje Đurinović Rakočević u ulozi slikarskog modela. U ulozi engleskog apstraktnog slikara Benna Nicholsona poletan je Siniša Ružić, koji je dobio i nezahvalan zadatak da u maniri stand upa u pauzi predstave animira publiku.

Redatelj je kraj predstave začinio i Internacionalom za koju dio publike možda i ne zna što znači, jer radništvo odavno nije u žiži interesa ovog društva. Zbog toga predstava „Slikari rudari“ ima debelo opravdanje za postavljanje na scenu, ali je šteta da se redatelj nije jasnije i radikalnije odredio prema njezinim mogućim dramskim značenjima i nabojima. Svakako treba pohvaliti kostime Marite Ćopo i oblikovatelja svjetla Zdravka Stolnika te Christiana Kanazira koji je izradio audio i videomaterijal, ali treba istaknuti da predstavi bolno nedostaje glazbe.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.