MFF u metropoli

Nakon 25 gradova, Motovun parkira u zagrebačkoj Laubi

27.08.2020.
u 09:14
Smotru priča koje život čine boljim večeras će otvoriti nova poslastica Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma
Pogledaj originalni članak

Putujuće kino Motovun Film Festivala ulazi u samu završnicu. Neuništivo se prilagodivši situaciji, MFF je ovog ljeta kao u doba pionira filma dovodio atrakcije na prag gledatelja u 25 gradova, a sad će to učiniti ambicioznim dvotjednim programom i u zagrebačkoj Laubi, u koju donosi 14 dugometražnih i 26 kratkih filmova.

Smotru priča koje život čine boljim večeras će otvoriti nova poslastica Alexandrea Rockwella, jednog od najcjenjenijih redatelja nezavisnog filma. Svojim novim djelom “Slatke stvari”, pričom o troje mladih koji bježe od kuće kako bi postali otpadnici, oduševio je publiku i kritiku na Berlinaleu gdje je osvojio i Kristalnog medvjeda. Nakon projekcije, pred Laubom će se večeras održati koncert Mikija Solusa, dakako uz poštivanje epidemioloških mjera.

Već drugog dana slijede “Istinita priča o Nedu Kellyju”, svojevrsni australski špageti-vestern koji otkriva mračne strane kolonizacije kroz istinitu priču o čovjeku čija priča podsjeća na Mad Maxa. Istoga dana igra i bugarski film “U krugu”, nagrađen u Sarajevu, koji prati tri policijske patrole u apsurdnim situacijama na ulicama Sofije, odlično oslikava paradokse tranzicijskog društva u potrazi za identitetom.

Ovogodišnji motovunski program odlikuju i snažni ženski filmovi, a subota 29. kolovoza bit će posvećena upravo njima. Uz glazbene nastupe ženskih izvođačica na rasporedu su “Zaposlene djevojke”, film o tri Francuskinje koje u borbi za obitelj svakodnevno odlaze preko granice u Belgiju raditi u bordelu. U nastavku slijedi “Asistentica”, vrlo zapaženi igrani prvijenac provokativne dokumentaristice Kitty Green koji ogoljuje mehanizme koji štite i kriju prakse zlostavljanja moćnih pojedinaca iza zatvorenih vrata.

Idućeg vikenda iz Srbije dolazi “Ajvar”, kinohit o kraju jedne ljubavi, čija će se ekipa predvođena redateljicom Anom Marijom Rossi predstaviti u Laubi. U ulogama supružnika pred raspadom braka briljiraju Sergej Trifunović i Nataša Ninković. Srbijansku kinematografiju predstavljat će i “Moj jutarnji smijeh” redatelja Marka Đorđevića. Ova komedija očaja o djevcu na pragu tridesetih koji još živi s roditeljima prikaz je generacije obilježene krizom odrastanja i nemogućnošću napuštanja roditeljskoga gnijezda. U ovom je filmu jednu od posljednjih uloga odigrao prerano otišli Nebojša Glogovac.

Program u Laubi imat će i svoj LGBT dan. Film “Tetkica” prati mladića koji se u doba aparthejdskog režima na vojnoj obuci zbližava s drugim novakom. Premijerno je prikazan u Veneciji, gdje je suptilnim prikazom neizgovorene žudnje i pronicljivim propitivanjem muškosti izazvao hvalospjeve kritike. Istoga dana u Laubi će biti otvorena izložba “Volim te bez ali” socijalnog radnika i fotografa Benjamina Strikea, koji je portretirao roditelje LGBT osoba u Hrvatskoj, a njegovi radovi ubrzo su postali prava senzacija na internetu.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.