Animacija s Kosova

Mladi redatelji s Kosova projekcijom animiranih filmova o društvenim problemima

Foto: Pogon Jedinstvo
Film "Oni koji se utapaju drže se za pjenu"
Foto: Operacija grad
Plakat festivala "Nudging the ground"
Foto: Pogon Jedinstvo
Film Shpija
Foto: Pogon Jedinstvo
Film "N'korniz"
01.06.2023.
u 13:50
Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade u Velikoj dvorani u Pogonu, u petak , 2. lipnja, od 19:30 sati prikazuje animirane filmove s Kosova u sklopu programa “Nudging the ground”
Pogledaj originalni članak

Ususret nadolazećem Animafestu, zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade Pogon Jedinstvo u suradnji s kulturno-umjetničkim centrom Anibar iz Kosova te udrugom Operacija grad, u petak, 2. lipnja, od 19:30 sati u Velikoj dvorani u Pogonu održava program “Nudging the ground” – projekciju animiranih filmova s Kosova.

Pokušavajući uspostaviti industriju animacije u zemlji koja nema animatorsku tradiciju je vrlo teško. Upravo je to slučaj Kosova, najmlađe države Europe. Selekcija filmova koje će publika imati prilike vidjeti predstavlja recentnu produkciju nastalu između 2019. i 2022. godine. A autori ovih filmova doprinijeli su stvaranju nekih od najcjenjenijih filmova u povijesti kosovske animacije. Svojim su radom stvorili efekt valova, koji će, kako se čini, prodrmati tlo (nudge the ground).

REPORTAŽA IZ KOSOVSKE MITROVICE

'Prijeti nam sukob, Kosovo će ostati prazno. Ovdje više života nema, ovo je trajna spirala konflikta'

Naš reporter na sjeveru Kosova nakon izbora u srpskim općinama koje su bojkotirale srpske stranke pa su sa šačicom glasova - njih točno 1567 od 45.098 upisanih birača- pobjedu odnijeli Albanci koji ondje neće moći vladati. Grad je nakon 24 godine i dalje podijeljen, njegove su rane ostale otvorene i nikako da zarastu. Ibarski most, koji razdvaja Južnu i Sjevernu Mitrovicu, i dalje čeka na otvaranje za prolazak automobila. Taj je most od 1999. godine simbol podjele i razdvajanja.

Pothvat je to za koji je zaslužna organizacija strastvenih aktivista s Kosova zvana Anibar, koja potiče mlade ljude na izražavanje ideja i svjetonazora kroz animaciju te na kontinuiranu raspravu o važnim društvenim temama koje se tiču mladih ljudi s Kosova.

Foto: Operacija grad
Plakat festivala "Nudging the ground"

Anibar je od 2010. dovršio više od 60 projekata i uspješno surađivao s lokalnim i međunarodnim partnerima, uspješno je zaključio 13. izdanja Međunarodnog festivala animacije Anibar, jedinog festivala te vrste na Kosovu te jednog od najvećih kulturnih događanja uopće na tom području.

„Program razmjene i umjetničke cirkulacije usmjeren je na cirkulaciju umjetničkih djela i produkcija unutar regije kroz razmjenu programa između nezavisnih kulturnih centara - Anibar (Peć), Kulturni centar Magacin (Beograd), Omladinski kulturni centar “Abrašević” (Mostar), Sociokulturni prostor Centar Jadro (Skoplje) te Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb)“, stoji u najavi.

Programska razmjena dio je projekta „Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB)“ koji je podržala Kreativna Europa pod premisom „jačanje kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu”.

Foto: Pogon Jedinstvo
Film "Oni koji se utapaju drže se za pjenu"

Naslovi koji će biti prikazani su „Oni koji se utapaju drže se za pjenu“ koji govori o ratu kao usamljenom iskustvu, „Shpija“ (Dom) koji tematizira značaj doma, „Kona“ koji daje komentar na neravnopravan i zlostavljački odnos između muža i žene, „Magnet“ koji skreće pažnju na ovisnost o ekranima i sveopćoj digitalizaciji, „Mardhë“ priča o preživljavanju protjerane žene u ratu pogođenom Kosovu na prelasku u 21. stoljeće te „N'korniz“ psihološka drama lika Agrona koji  pokušava shvatiti kako se stvari oko njega neće promijeniti ako i sam nije spreman na promjenu.

Foto: Pogon Jedinstvo
Film "Shpija"

Pogon Jedinstvo zagrebački je centar za nezavisnu kulturu i mlade te javna neprofitna kulturna ustanova i dom nezavisne kulture koji se nalazi na sjevernoj obali Save, na Trnjanskom nasipu, u neposrednoj blizini kultnog zagrebačkog kluba Močvare.

Ulaz na projekciju je slobodan.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.