matt mullican

Majstor umjetnosti i hipnoze koji stvara u transu stigao u Split

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Majstor umjetnosti i hipnoze koji stvara u transu stigao u Split
15.10.2020.
u 10:40
Izložba američkog umjetnika Matta Mullican “Entering in picture” postavljena je na tri izložbena prostora u Splitu: u Palači Milesi, Galeriji Kula i u Galeriji umjetnina.
Pogledaj originalni članak

Neočekivano zanimanje mladih ljudi izazvala je izložba američkog umjetnika Matta Mullicana koja je pod nazivom “Entering in picture” postavljena na tri izložbena prostora u Splitu: u Palači Milesi, Galeriji Kula i u Galeriji umjetnina.

– Posebna je prilika pozdraviti svjetski poznatog umjetnika koji ima vrlo specifičan i intrigantan opus, istaknula je v.d. ravnateljica Galerije umjetnina Jasminka Babić, dok je Duje Mrduljaš, prvi čovjek Galerije Kula koji je uložio najviše truda da Mullican unatoč pandemiji koronavirusa dođe u Split, zahvalio Galeriji umjetnina i HAZU– u što su prepoznali značenje djela umjetnika koji živi na dvije adrese, u New Yorku i Berlinu. Matt Mullican se od samih početaka intenzivno bavi performansima pod hipnozom i u stanju transa nastupa pred publikom pokušavajući demistificirati odnos umjetničkog djela i procesa percepcije.

– Nije česta prilika imati ovako veliko ime u Splitu koji se predstavlja djelima od 70-ih pa naovamo. Izuzetno je prisutan na svjetskoj sceni, a prije gotovo pola stoljeća počeo je učiti od Johna Baldasarija, konceptualnog umjetnika te krenuo s eksperimentalnim umjetničkim načinima – istaknuo je prof. Dalibor Prančević. Matt Mullican je počeo propitivati mogućnosti hipnoze u domeni svojih umjetničkih aktivnosti, ali uz to koristio je i tradicionalne medije kao što je crtež. Razvio je svoj subjektivni “model pet svjetova” koji služi kao baza razumijevanja njegova umjetničkog djela. Razvio je kompleksan sistem piktograma i primarnih boja kojima dodjeljuje specifična simbolička značenja, kako bi spoznao strukturu svijeta. Taj sistem koristi kako bi prikazao svaki aspekt ljudskog postojanja u različitim simboličkim kombinacijama. Zelena boja mu označava materijalni svijet, plava svakodnevnicu, žuta ideje, bijela i crna jezik, a crvena subjektivnost. Taj model percepcije Mullican identificira kao “teoriju pet svjetova”. Nju koristi kao metodu organizacije umjetničkog rada koja mu omogućuje istraživanje odnosa između svijeta i njegovog prikaza, posebice načina na koji znakovima i njihovim sistemima pridajemo značenje. Mnogi performansi umjetnika nastali su pod hipnozom, pa tako i entitet kojeg opisuje kao bespolnog i bez godišta, a pojavljuje se u stanju transa.

– Vrlo je zanimljiva izložbena fabula, na tri lokacije su frotaže, transparenti, skulpture, radovi na papiru, videa i instalacije, veli prof. Prančević.

Mullicanov “paralelni svijet” obuhvaća raznovrsne medije i forme izričaja od krhkih modela do teških željeznih i staklenih skulptura, od serija crteža i fotografskih radova, preko kolaža i lightboxova s računalno generiranim prikazima imaginarnih gradova do video radova i filmova.

– Sedamdesete su bile jako emocionalne za mene, a sada sam sretan što sam prvi put u Hrvatskoj, u Splitu. Impresioniran sam ovim prostorima u kojima izlažem i drago mi je što će publika moći vidjeti dio umjetničkog procesa – kazao je na otvaranju Matt Mullican koji je do sada imao više od 250 samostalnih izložbi diljem svijeta, a prvu već u 21. godini. U Splitu se nije bavio hipnozom i transom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.