Nagrađena

Korana Serdarević: ne pišem autobiografski, ali činjenica je da ideje crpim iz vlastitog života

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
VL
Autor
Denis Derk
09.09.2018.
u 18:12
Dvostruka pobjednica natječaja za najbolju kratku priču Večernjeg lista predstavila je svoj prvi roman u Kinu Europa
Pogledaj originalni članak

Korana Serdarević, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u zagrebačkoj 12. gimnaziji, ali i dvostruka pobjednica najstarijeg hrvatskog natječaja za kratku priču koji organizira Večernji list, nedavno se našla u žiži književne javnosti zbog kritike koju je o njezinu romanu prvijencu “Eksperiment Irene Tot” u časopisu Republika, koji objavljuje Društvo hrvatskih književnika, napisao Ivica Matičević.

No, roman “Eksperiment Irene Tot” bio je i povod za Koranino gostovanje na najposjećenijem programu Festivala svjetske književnosti, a to su matineje koje se točno u podne održavaju pred više nego pažljivom srednjoškolskom publikom u velikoj dvorani Kina Europa koja ima impresivnih pet stotina mjesta.

Znatiželjni srednjoškolci

Korana Serdarević na tim je srednjoškolskim matinejama već bila mentorica, budući da na njima s gostujućim književnicima razgovaraju sami učenici, ali i publika, a sada se našla pred lucidnim i mladim čitateljima svojeg romana koji su imali brojna pitanja i opservacije, ali i komplimente.

Tako je književnica s profesorskim iskustvom već na samom početku matineje koju su ovog puta moderirali doista originalni učenici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti (čija je mentorica profesorica Marina Čubrić) dobila kompliment da je ljupka.

Srednjoškolce je zanimalo zašto je uopće napisala ovaj roman, zašto se u njemu nalazi lik profesorice kemije, a ne književnosti, koliko je autobiografskog materijala u romanu “Eksperiment Irene Tot”, ali i pohvalili su književnicu jer je romanu dala zanimljiv naslov, zanimljiviji od primjerice “Đuke Begovića”, kako su istaknuli.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Korana Serdarević ljubopitljivoj je publici koja nije imala tremu otkrila da je njezin prvi roman nastao iz kratke priče koju je počela pisati, a koja ju je odvukla u složeniju i dužu formu te da je pitanje koliko autobiografskog ima u romanu dosta sklisko.

– Ovo svakako nije autobiografski roman, ali u njemu ima likova koje sam susretala u životu jer ideje za pisanje crpim iz svog života, nemam neki drugi život – rekla je Korana Serdarević koja je i otkrila da prvotni naziv romana nije trebao biti “Eksperiment Irene Tot”.

– Roman se zbog svoje glavne junakinje koja želi promjenu trebao zvati “Alotropija”, ali u dogovoru s urednikom Seidom Serdarevićem promijenila sam naziv jer je on točno primijetio da gotovo nitko ne bi znao što alotropija doista znači. A Irena Tot prvo je trebala biti knjižničarka, ali su mi prijatelji sugerirali da to promijenim pa je ispala profesorica kemije, jer mi je kemija bila najmanje drag predmet i o njoj sam najmanje znala – rekla je Korana Serdarević.

Finalistica tportala

S romanom prvijencem ušla je i u finale prestižne tportalove nagrade za roman godine koji je ovog ljeta otišao u ruke Dubravke Ugrešić. Dubravka Ugrešić jedan je od literarnih uzora Korane Serdarević koju je profesorica upoznala na slovenskoj književnoj manifestaciji u Vilenici gdje je Dubravka Ugrešić primila prestižnu međunarodnu nagradu.

 

>> Pogledajte službeni video Kanye West & Lil Pump ft. Adele Givens - "I Love It"


Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.