Novi zakon

Knjižničari u ratu s Ministarstvom

Knjižničari u ratu s Ministarstvom
VL
Autor
Denis Derk
29.09.2018.
u 14:04
Strukovne udruge smatraju novi zakon vrlo štetnim.
Pogledaj originalni članak

Hoće li mala vojska hrvatskih knjižničara zaratiti s Ministarstvom kulture zbog prijedloga novog Zakona o knjižnicama? Hrvatsko knjižničarsko društvo tvrdi da je prijedlog zakona koji će se ovih dana naći pred saborskim zastupnicima izrazito štetan, nedorečen i netransparentan te da se njime omogućuje otvaranje privatnih knjižnica i dokida struka. Ako se usvoji, u knjižnicama će u budućnosti raditi sve manje knjižničara, poručuju iz HKD-a.

– Ni jedno tijelo Hrvatskoga knjižničarskoga društva nije bilo uključeno u izradu zakona. Tijekom procesa stvaranja prijedloga zakona kolegice koje zajedno sa mnom u Hrvatskom knjižničnom vijeću zastupaju naše društvo i Rektorski zbor kontinuirano su postavljale pitanja vezane za izradu prijedloga zakona, ali konkretne odgovore od predstavnika Ministarstva kulture nikada nismo dobile – veli predsjednica HKD-a Dijana Holcer. Knjižničari su poslali protestno pismo saborskim zastupnicima i članovima saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu koji je 26. rujna prihvatio prijedlog zakona bez ijednog glasa protiv. Tri člana bila su suzdržana, a šest za.

Nezavisne stručnjakinje

Dolazak na skupštinu Hrvatskog knjižničarskog društva u listopadu u Opatiji najavila je ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek kako bi oči u oči s knjižničarima pokušala razmrsiti spor.

– Nacrt zakona izrađen je na temelju rada radne skupine Hrvatskog knjižničnog vijeća i radne skupine od pet članova u kojoj su bile i tri nezavisne knjižničarske stručnjakinje. Ministarstvo kulture uvažilo je sve primjedbe HKD-a koje nisu bile u suprotnosti s drugim zakonskim propisima. Zakonom želimo stvoriti pravni okvir koji će regulirati suvremeni način poslovanja knjižnica u novim okolnostima koje su se stubokom promijenile u zadnjih dvadeset godina – tvrde u Ministarstvu.

Na pitanje o privatnim knjižnicama koje izaziva puno nedoumica tvrde da novi zakon mora omogućiti otvaranje knjižnica svim domaćim i stranim pravnim i fizičkim osobama, u duhu zakonske regulative u RH i EU.

Ne namjeravaju odustati

– Ubuduće nije moguće da knjižnice budu ustrojene samo kao ustanove – ističu u Ministarstvu. Što se razvoja knjižničarstva tiče, ističu da će se već u studenom ove godine kroz program “Digitalizacija kulturne baštine” realizirati znatna sredstva iz fondova EU koja će se dijelom rasporediti i na knjižnice, a u planu je i projekt “Čitanjem do uključivog društva” putem kojeg će se financirati aktivnosti poticanja čitanja.

U Ministarstvu tvrde da nema razloga za odustajanje od njihova prijedloga zakona, što predlaže Hrvatsko knjižničarsko društvo. Stoga će se o pitanjima (pre)dugog školovanja knjižničara, problema knjižnica u školama i manjim mjestima i obaveznog primjerka (novi zakon predlaže smanjenje s devet na tri primjerka) očito još biti puno riječi. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

IL
ilija26
15:43 29.09.2018.

I ovaj šljam je bez dobivenog glasa postala ministrica

OB
ObrenM
15:57 29.09.2018.

Njen najveci domet u razvoju kulture je bio bacanje (sluzbenog) mobitela na saborskog kolegu.Mora joj se priznati i lijep izraz lica,koje vidimo kod polaznika specijalne skole.

Avatar gecdra
gecdra
18:18 29.09.2018.

I ovu treba trulim povrćem kultivizirat, kao i njenog šefa pupija.