Večeras promocija

Knjiga Denisa Derka o posljednja dva desetljeća života Vesne Parun

Foto: ''
Knjiga Denisa Derka o posljednja dva desetljeća života Vesne Parun
10.04.2012.
u 08:00
Predstavljanje knjige bit će svečanost u čast 90. godišnjice rođenja velike pjesnikinje
Pogledaj originalni članak

Prije točno 90 godina, na današnji dan, 10. travnja 1922., rodila se Vesna Parun. Velika će obljetnica na najbolji mogući način biti obilježena večeras u Zagrebačkom kazalištu lutaka, gdje u 19 sati počinje predstavljanje knjige "Posljednja volja Vesne Parun". Autor je publicist i Večernjakov novinar Denis Derk, koji u knjizi opisuje posljednjih dvadeset godina života velike pjesnikinje.

Derka je potaknula želja da čitateljima otkrije nepoznate a zanimljive detalje iz njezina života u razdoblju od 1991. do smrti 2010. godine: bilo je to vrijeme kad je stekla veliko povjerenje u njega kao mladog novinara jer joj je pomagao u mnogim praktičnim poslovima. U pogovoru knjige Strahimir Primorac piše kako je knjiga nastala od raznovrsne građe – objavljenih i neobjavljenih intervjua, opsežnog materijala snimljenog diktafonom, njezinih rukom pisanih zapažanja o starim hrvatskim piscima, ali i o sebi te suvremenicima, zatim dokumentima o odnosu prema različitim kulturnim i društvenim institucijama, o mučnim bolesničkim danima potkraj života.

Čak su i njezini tekstovi o putovanjima, predstavljanju knjiga, novim izdanjima te pretiscima starijih djela Derku pomogli da javnosti približi život Vesne Parun i gradivo učini dostupnim već sada, za razliku od arhiviranog materijala nastalog od bogate ostavštine – gotovo 50 arhivskih kutija – koju je od 1996. do 2000. otkupio Hrvatski državni arhiv, a njezina pokretna ostavština otpremljena je iz lječilišta u Stubičkim Toplicama u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu u ožujku.

Tom građom moći će se koristiti tek znanstvenici prema restriktivnim zakonskim odredbama, no zahvaljujući Derkovu izoštrenu novinarskom nervu i vrsnu publicističkom stilu koji poštuje činjenice, ali ih nikad ne ostavlja suhoparnima, pred čitateljima će se naći mnogi detalji života i rada Vesne Parun.

Uz predstavljanje knjige održat će se i projekcija filma Branka Pejnovića "Kad bi se moglo otputovati", a u pjesničko-glazbenom programu sudjeluju Vesna Tominac-Matačić, Jadranka Gračanin, Lidija Bajuk, Andrea Baković, Kemal Monteno, Boris Mirković, Zvonko Varošanec, Ladislav Tulač i Đuro Pišpek.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

KO
Kora
11:32 10.04.2012.

Ovo je hvale vrijedna akicija Denisa Derka. Gotovo zadivljujuće od novinara da u senzacionalističko vrijeme da nešto o jednoj takvoj umjetničkoj osobi - što će kao interesantno uglavnom dočekati stručnjaci. I nadam se da će profesori s kroatistike obratiti odgovarajuću pažnju ovom događaju.