Festival europske kratke priče

Kad su divovi hodali zemljom najbolja kratka priča FEKP-a!

Foto: PR FOTO
FEKP
Foto: PR FOTO
FEKP
03.06.2015.
u 16:20
Kad su divovi hodali zemljom autora Zorana Pilića najbolja je kratka priča natječaja Festivala europske kratke priče i Centra za kreativno pisanje.
Pogledaj originalni članak

Kad su divovi hodali zemljom autora Zorana Pilića najbolja je kratka priča natječaja Festivala europske kratke priče i Centra za kreativno pisanje. Drugonagrađena je Američka java beogradskog pisca Vukašina Štrekera, dok su treću nagradu podijelili Robert Mlinarec s pričom Mini atlas Južne Amerike, moj privatni zemljopis i Karmela Hromin s pričom Gledajući Ameriku

Na natječaj za kratku priču na temu Amerike pristigle su 174 priče, a o pobjednicima je odlučivao peteročlani žiri u sastavu: Stjepan Balent (predsjednik žirija), Saša DrachDamir KarakašVladimir Arsenić Dijana Matulić.

Proces odabira najboljih kratkih priča provodio se tajno, a odluka o najboljoj priči donešena je jednoglasno, istaknuo je Stjepan Balent. "To me s jedne strane iznenadilo, ali istodobno i dokazuje kako nema apsolutno nikakve dvojbe oko toga koja je priča na najbolji način pogodila temu natječaja".

Djela koja su pristigla na natječaj mogu se podijeliti na priče koje se bave američkim snovima te na one koje se dotiču američke jave, a bave se ljudima koji su svoju sreću odlučiti potražiti u Amerikama iz ekonomskih razloga.

Prvonagrađni je autor osvojio dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, Latvija; drugonagrađeni dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, a trećenagrađeni pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPe-a.

Pročitajte nagrađene kratke priče!

1. Kad su divovi hodali zemljom

2. Američka java

3. Mini atlas Južne Amerike, moj privatni zemljopisGledajući Ameriku

Novi uzlet kratke priče s hrvatskim četvercem!

Danas na FEKP-u!

U priči o domaćim kratkopričašima uvijek se nešto događa: pojavljuju se novi likovi, objavljuju nove knjige, mijenjaju se i miješaju stilovi i traže novi utjecaji. Četverac koji će se danas predstaviti u 19 sati u Caféu u dvorištu su Ivana Rogar, Andrija Škare, Sven Popović i Zrinka Pavlić. U 20 sati Booksa i MaMa predstavit će program Piščev dnevnik, prvi u nizu razgovora između Davida Albaharija i njegovih kolega, prijatelja i suradnika. Ovom prilikom David Albahari razgovara s Albertom Manguelom, nagrađivanim kanadsko-argentinskim autorom koji je, radeći u knjižari Pygmalion u Buenos Airesu, čitao tada već slijepom Jorgeu Luisu Borgesu. Godinama kasnije Manguel portretirao je zagonetnoga genija u svojoj knjizi With Borges (S Borgesom, 2004), za koju je dobio nagradu Prix du livre en Poitou-Charentes.

Albert Manguel zatvara 14. FEKP!

Festival europske kratke priče traje do 5. lipnja, a zadnji dan Festivala održat će se u klubu Booksa, od 18.30 sati, u kojem će Lionel Shriver, nagrađivana autorica romana We Need to Talk About Kevin, Big Brother, The Post-Birthday World, The New Republic…, govoriti o Kontroli te kako ona utječe na njezine likove. Program u Vip clubu počet će u 20.30 sati s razgovorom Leopolda Brizuele i Alberta Manguela, a završit će s večernjem čitanjem autora Xavera Bayera, Josipa Novakovicha te Korane Serdarević.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr