HNK Ivana pl. Zajca

Judita Franković kao Lorcina "Yerma" u novoj riječkoj predstavi

Foto: Dražen Šokčević
Judita Franković kao Lorcina "Yerma" u novoj riječkoj predstavi
16.01.2023.
u 12:34
Hrvatska drama riječkog HNK priprema premijeru drame "Yerma" u režiji Rajne Racz, a baletni ansambl premijeru predstave "Čajkovski" koju potpisuje španjolski koreograf Cayetano Soto
Pogledaj originalni članak

Nakon što je baletni ansambl riječkoga Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca uspješnu 2022. godinu završio gostovanjem u Ljubljani, gdje je 30. i 31. prosinca u velikoj Gallusovoj dvorani tamošnjeg Cankarjevog doma izveo balet "Orašar" Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Maura de Candije, riječko kazalište najavljuje novu, ovog puta dramsku premijeru. Riječ je o predstavi "Yerma" nastaloj prema drami Federica Garcije Lorce u režiji Rajne Racz s Juditom Franković Brdar, Deanom Krivačićem i Denijem Sankovićem u glavnim ulogama. Predstava će biti premijerno izvedena u srijedu, 18. siječnja u prostoru Exportdrva.

Lorcinu dramu adaptirale su Maja Ležaić i redateljica, a predstava prati tragičnu sudbinu mlade žene koja ne može imati djecu unatoč golemoj želji koja s vremenom postaje razarajuća opsesija. U predstavi glume i Jelena Lopatić, Olivera Baljak, Biljana Torić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Ana Marija Brđanović, Dora Čiča, Nika Grbelja i Mario Jovev. Autorsku ekipu "Yerme" čine i koreografkinja Kasija Vrbanac Strelkin, scenografkinja Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, autor glazbe Marin Živković, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i oblikovatelj zvuka Saša Predovan. Snimljenu glazbu izveli su članice i članovi Riječkog simfonijskog orkestra Lucija Kovačević, Mihael Hrgar, Golnar Eyublu, Pedro Rosenthal Campuzano te Toni Kraljac i Marin Živković. Prevoditelj Lorcine drame je Tonko Maroević.

Prošle je godine riječki HNK imao nekoliko uspješnih međunarodnih gostovanja. Treba spomenuti nastup Baleta u Ludwigsburgu, Tivtu, Savonlinni i Heraklionu. A baletni ansambl priprema premijeru predstave "Čajkovski" koju potpisuje španjolski koreograf Cayetano Soto. To je projekt dvostruke koprodukcije sa zagrebačkim HNK koju čini i balet "Spartak" Arama Hačaturjana, koji će ovog mjeseca premijerno biti izveden u Zagrebu u koreografiji Jirija Bubeničeka kao dio inicijative K-HNK, konzorcija hrvatskih nacionalnih kuća.

I Opera riječkog HNK lani je imala niz međunarodnih gostovanja, pa je tako u Heraklionu izveden Verdijev "Otello", dok su ansambli Opere imali višednevno gostovanje na čuvenom opernom festivalu u Savonlinni, gdje su izvedene predstave "Julije Cezar u Egiptu" G. F. Händela te operne jednočinke ostvarene u koprodukciji s HNK u Osijeku, "Arlecchino" i "Gianni Schicchi".

Hrvatska drama imala je niz gostovanja po Hrvatskoj, s predstavama kao što su "Kad je stao svijet" Dore Delbianco ili "Čelične magnolije" Roberta Hartlinga, dok je Sofoklov "Kralj Edip" gostovao i u Sloveniji i Crnoj Gori, a dječja predstava "I Cyrano i djevojčica" Edmonda de Rostanda gostovala u Crnoj Gori i Srbiji. Predstava "Na tri kralja ili kako hoćete" Williama Shakespearea gostovala je u zagrebačkom HNK. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.