HNK u Zagrebu

Izvedba jedinstvenog Mozartovog djela koje kao da nije napisala ljudska ruka

Foto: HNK/Ilustracija
Izvedba jedinstvenog Mozartovog djela koje kao da nije napisala ljudska ruka
06.07.2020.
u 11:42
Gran Partita pod ravnanjem maestra Nikše Bareze bit će izvedeno u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 9. srpnja s početkom u 19,30 sati.
Pogledaj originalni članak

Gran Partita, punoga naziva Serenada br. 10 za puhače, s dvije oboe, dva klarineta, dva basetna i četiri francuska roga, dva fagota te jednim kontrabasom, jedino je djelo takve vrste u opusu Wolfganga Amadeusa Mozarta te ujedno i najveće djelo klasičnoga razdoblja skladano za solo instrumente.

To rijetko izvođeno djelo, iznimno izazovno za izvođače, a popularno među publikom, pod ravnanjem maestra Nikše Bareze bit će izvedeno u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u četvrtak, 9. srpnja s početkom u 19,30 sati.

Na koncertu kojim će se ujedno obilježiti i kraj ove neobične i neizvjesne sezone bit će predstavljena i europska platforma FEDORA kojoj su ove godine u središtu zanimanja digitalni projekti koji promiču opernu i baletnu umjetnost.

Zbog bogate tonske boje i guste teksture Gran Partita stoji uz bok velikim instrumentalnim vrstama poput sonate, gudačkoga kvarteta i simfonije te je jedinstvena u repertoaru puhačkih ansambala svoga vremena.

- Nije samo moje mišljenje da je skoro nemoguće pojmiti da je ovo djelo napisala ljudska ruka. Nastalo je u turbulentno vrijeme za Mozarta, kada je bio u velikoj svađi s ocem koji se protivio njegovu braku s Constanzom. Partita je pravi roman o svemu kompleksnome što je proživljavao i pokazuje nam u potpunosti tko je bio Mozart i koliko je enormno bogatstvo njegova unutarnjeg života - rekao je maestro Bareza.

Upravo je ljepota Gran Partite opisana u kultnom filmu Amadeus iz 1984. godine. Kroz lik Mozartova suvremenika i skladatelja Antonija Salierija scenarist Peter Shaffer je naglasio Ispočetka glazba se činila običnom, ni po čemu posebnom, zvučala je gotovo komično. Klarineti i basetni rogovi svirali su kao neka stara zahrđala harmonika. Ali onda se najedanput, visoko iznad njih, pojavila oboa. Samo jedna nota, gore visoko, nepokolebljiva, sve dok melodiju nije preuzeo klarinet i pretvorio ju u toliku radost. (...) Do sada ovakvu glazbu nikada nisam čuo. Ispunjeno snažnom i neizrecivom čežnjom, moje tijelo je zadrhtalo. Za mene je to bio zvuk Božjega glasa.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.