Premijera

I sam je bog Dioniz ovdje žena

Foto: Matija Kasaić Drakšić
Foto: Matija Kasaić Drakšić
27.07.2018.
u 14:12
Teret patrijarhalnog svijeta i kapitalizma u kojem se ne pokazuje slabost tema je predstave čija je premijera u subotu na Brijunima. Euripidove Bakhe u prijevodu Lade Kaštelan, režira Lenka Udovički.
Pogledaj originalni članak

“Na grupnoj psihoterapiji nalazi se dvanaest žena. Svaka sa svojim teretom i žudnjama traži utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabost ili izgubiti kontrolu...”

Tako Teatar Ulysses najavljuje svoju prvu ovoljetnu premijeru – Euripidove Bakhe, koju je po prijevodu Lade Kaštelan režirala Lenka Udovički. I doista dvanaest glumica koje glume u ovoj predstavi (Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Lucija Barišić, Hrvojka Begović, Jelena Graovac, Milica Manojlović, Dora Polić Vitez, Barbara Prpić i Urša Raukar) cijelo su vrijeme priprema predstave bile na psihoterapiji.

Tekst predstave temelji se na kombinaciji Euripidova djela i tekstova nastalih na grupnoj psihoterapiji, koje je s glumicama provodio psihijatar Stanislav Matačić, a dramaturginja predstave je dramaturginja Željka Udovičić Pleština. Redateljica Lenka Udovički ovdje se bavi i pitanjima roda, spola, muškog i ženskog načela, jer u grčkom teatru ovu su priču o antičkom bogu vina i plodnosti koji odvlači žene, sputane društvenim okvirima, u šumu gdje postaju njegove divlje, pijane, orgijastične svećenice – bakhe, igrali isključivo muškarci.

Redateljica iskreće ovaj povijesni omjer moći i ovog puta Euripida igraju samo žene, a rušeći konvencionalne rodno determinirane uloge, ona priču gradi istražujući granice na putu k prihvaćanju ranjivosti kao moguće snage te nenasilja kao moguće vladavine.
Uz glumu važan su dio ove predstave glazba i ples. Glazbu su, na temelju materijala dobivenih medicinskim mjerenjima emocionalnih stanja glumica, skladali Nigel Osborne i Davor Rocco, a koreograf je Staša Zurovac.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.