Hoće li SC izgubiti EU projekte?

07. 08. 2018. u 09:31 1
Smijenjena Nataša Rajković priprema tužbu, Davor Šišmanović htio useliti

Kulturna javnost na nogama je zbog nenadane, ali ne i neočekivane smjene Nataše Rajković s čela Kulture SC-a, koja već godinama egzistira u neslaganju sa sanacijskom upravom te kuće. Redatelj Miran Kurspahić u četiri je dana prikupio oko 750 potpisa podrške donedavnoj pomoćnici ravnatelja SC-a za kulturu, koje je predao nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, kao i ministarstvu Kulture i predsjedniku vlade RH Andreju Plenkoviću.

50. OBLJETNICA Umjetničkom timu 'Stilskih vježbi' uručene Povelje RH za doprinos kulturi

Ugovor na neodređeno

– Gospođa Rajković priprema tužbu koju će sigurno dobiti, jer svi su pravni argumenti na njezinoj strani. Sanacijska uprava tvrdi da joj je istekao mandat, ali njezino radno mjesto u sistematizaciji nije opisano kao mandatno, nego ona ima valjan ugovor na neodređeno. Ugovor joj nije ni otkazan, nego je protiv svoje volje dobila odluku o premještaju na niže rangirano radno mjesto, što je u neskladu i s kolektivnim ugovorom SC-a – upozorava sindikalna povjerenica Lada Čikara, dodajući kako je ovom rošadom ozbiljno dovedena u pitanje realizacija programa iz fondova EU, a ne zna se ni što će biti na repertoaru nove sezone teatra &TD i drugih programa koji su djelovali pod kapom Kulture promjene.

MIRAN I NINA MIA Kraj ljubavi jednog od najskladnijih domaćih parova

Na mjesto Nataše Rajković preraspoređen je donedavni voditelj multimedijalnih programa Davorin Šišmanović, no predsjednik sanacijskog vijeća SC-a Dragan Krasić kaže da to “ne znači mnogo”.

Sanacijsko vijeće odlučuje

– Sanacijski upravitelj može zamoliti koga hoće da mu pomaže, ali pomoćnike ravnatelja bira Sanacijsko vijeće, a mi takvu odluku još nismo donijeli. Razriješeno je troje pomoćnika, izabran još nije niti jedan. Teoretski, mi bismo ponovno mogli izabrati iste ljude – objašnjava Krasić, koji je potpisao razrješenje Nataše Rajković.

Ministarstvo kulture Kulturnjaci strahuju da će Ilčić protežirati svoje istomišljenike

Sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak pak tvrdi da je Nataša Rajković imala mandat od četiri godine, dodajući kako je logično i pravno utemeljeno da sanacijski upravitelj bira svoje prve suradnike. Predočio nam je i zapisnik iz kojeg je vidljivo da je propao prvi pokušaj useljavanja Šišmanovića u ured Nataše Rajković. Raspored sjedenja zato će definirati tek nakon bolovanja i godišnjih odmora, a raspored kulturnih događanja – ne zna se.

PROMO
Video: Ovo su filmovi koje ćete moći besplatno pogledati na Filmushki
pogledajte na vecernji.hr
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".