Kristian Novak:

Gordogan je sjajan časopis, ali procedure su se morale poštovati

Foto: Marko Prpić/Pixsell
29.10.2014..,Zagreb - Na svecanom proglasenju dobitnika tportalove knjizevne nagrade roman@tportal.hr u Dvorani Muller kina Europa u Zagrebu, Kristian Novak nagradjen je za svoj roman Crna mati zemla. Novak je za knjigu Crna mati zemla, uz odgovarajucu p
Foto: Davor Višnić/PIXSELL
09.02.2018.
u 16:41
U Hrvatskoj je puno više kvalitetnih programa nego što ima novca, upozorava pisac Kristian Novak koji je zadnjih mjeseci morao odlučivati o kolegama.
Pogledaj originalni članak

Jedan od najpopularnijih i najnagrađivanijih suvremenih hrvatskih pisaca Kristian Novak više nije član Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost u kojem nije djelovao ni godinu dana.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek prihvatila je njegovu ostavku i u skoro će vrijeme Ministarstvo raspisati natječaj za izbor novog člana Vijeća. Novak se odlučio na ostavku upravo u trenutku kada se u javnosti naveliko polemizira zbog odluke Vijeća da u ovoj 2018. godini obustavi sufinanciranje časopisa Gordogan.

– Prepuštam mjesto nekome tko će se bolje nositi s pritiscima koje osjećam svih ovih mjeseci otkada sam član Vijeća. Nekome tko će uspješnije od mene raditi posao člana Vijeća pa pritisci neće biti potrebni. Žao mi je zbog situacije s Gordoganom. To je sjajan časopis koji je potreban hrvatskoj kulturi. Nema i nije bilo spora oko njegove kvalitete o čemu se u Vijeću razgovaralo krajnje argumentirano, civilizirano i odgovorno. Ali, postoje i brojni drugi razlozi formalne prirode koji utječu na odluku o financiranju. Mi kao Vijeće možemo donijeti neku odluku, ali nam je revizija kasnije može ukinuti. Jako je zeznuta stvar biti član Vijeća. Nikada se u životu nisam susreo s toliko loše energije koliko u ovih šest mjeseci. I nije tu stvar samo u časopisima, nego i u odlukama o otkupu knjiga, potpori književnom stvaralaštvu, književnim programima... – kaže Novak koji priznaje da već dva mjeseca intenzivno razmišlja o odlasku iz Vijeća.

– Ja sam u njega ušao kao predstavnik Hrvatskog društva pisaca. Vrlo često morao sam odlučivati i o kolegama autorima, a to uopće nije ugodno. Pokušao sam raditi najbolje, ali u Hrvatskoj ima puno više kvalitetnih programa nego što ima novca. Svi kvalitetni programi ne mogu dobiti potporu – kaže Novak kojem ipak nije žao što je, makar i kratkotrajno, bio član Vijeća.

– Drago mi je da sam izbliza vidio kako se radi u Vijeću i u Ministarstvu. Sada mi je mnogo toga jasnije. A i laknulo mi je što ću sada imati puno više vremena za svoje privatne i poslovne obveze – kaže Novak. U Vijeću su tako do daljnjega ostali Krešimir Nemec, Katica Matković Mikulčić, Lahorka Plejić Poje i Ivica Matičević.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
autoritet
22:11 17.02.2018.

Sjajan časopis za koji nitko, doslovno, nije spreman izdvojiti niti kunu. Ne mogu hrvatski porezni obveznici financirati svu tu bulumentu parazita.