Komentar

Glasno čitanje danas više treba odraslima nego djeci

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Glasno čitanje danas više treba odraslima nego djeci
23.10.2014.
u 15:45
Zato se 23. listopada nemojte trovati crnom kronikom i minusom na računu ili globalnim epidemijama. Odlutajte u svijet mašte i tlapnje. Prepustite se ljubavnoj poeziji
Pogledaj originalni članak

Kako pobjeći od svakodnevnih vijesti o hapšenjima, braniteljskim smrtima i samoubojstvima, deficitima i novca i mozga i obrazovanja, bankrotima kako osobnim, tako i državnim? Hrvatske knjižnice imaju recept za to. U sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji su posvetile ljubavi danas, 23. listopada, pozivaju sve ljubitelje književnosti i to napose poezije na glasno čitanje ljubavnih stihova. Tako će se stihovi Vesne Parun, Jesenjina, Cesarića, Šantića, Préverta, Sarajlića, Pupačića... čitati u školama, knjižnicama, vrtićima, ali i u kafićima, na trgovima, u ustanovama, klubovima, na radnim mjestima...

U Hrvatskoj se, doduše, već provodi nacionalna kampanja za propagiranje glasnog čitanja djeci, koja ima svoje znanstveno opravdanje, a dokazana je i u praksi. Ali, ruku na srce, i odraslima treba slična nacionalna kampanja, možda im je čak i potrebnija nego djeci. Pregršt lirskih stihova nikoga neće ubiti, a u ovoj sivoj stvarnosti može djelovati ljekovito.

Zato se 23. listopada nemojte trovati crnom kronikom i minusom na računu ili globalnim epidemijama. Odlutajte u svijet mašte i tlapnje. Prepustite se ljubavnoj poeziji. Nje barem imamo napretek i ona je barem privilegirano vlasništvo cijelog čovječanstva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IN
incogrito
16:35 23.10.2014.

bravo!