Posljedice potresa

Filmaši ne mogu u Kuću hrvatskog filma, boje se da je ovo kraj zajedništva

Filmaši ne mogu u Kuću hrvatskog filma, boje se da je ovo kraj zajedništva
14.01.2021.
u 10:18
Brojni korisnici Kuće hrvatskog filma koja je zbog novih potresa dobila crvenu naljepnicu, nadaju se da će im Grad Zagreb pomoći u pronalasku alternativnog prostora
Pogledaj originalni članak

Kuća hrvatskog filma u zagrebačkoj Novoj Vesi 18 cijelo je desetljeće bila dom stotinama hrvatskih filmaša. Sagrađena nešto prije Napoleonova rođenja, najprije je bila sjemenište, pa vojni zatvor, potom ustaški pa komunistički zatvor, pa vojni sud, a potom su je umjetnici, kako je svojedobno rekao Vinko Brešan, preoteli od dugogodišnjeg represivnog aparata. Gradska tvrtka Zagreb film, kojoj je Brešan na čelu, zgradu je otkupila od Ministarstva obrane Jugoslavije još u osamdesetima, a temeljem dogovora s Gradom Zagrebom u nju su se 2010. godine uselili brojni filmaši.

Tamo se donedavno nalazio Hrvatski audiovizualni centar, Zagrebački filmski ured, festivali kao što su Animafest, ZagrebDox, Motovun i 25fps, produkcije Factum, Hulahop, Fade In, Menorah Film, Kreativni sindikat, zatim Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatska udruga filmskih producenata, Društvo hrvatskih filmskih kritičara...

Svi oni početkom tjedna primili su dopis u kojem ih Zagreb film obavještava da je zgrada zbog štete od novih potresa postala opasna te da se do daljnjega u njoj zadržavaju isključivo na vlastitu odgovornost. Odmah potom reagirao je i HAVC, zamolivši sve filmaše i njihove suradnike da se ne zadržavaju u opasnoj zgradi, odnosno da komunikaciju s centralnim državnim filmskim tijelom nastave putem e-maila.

Iako svjesni oštećenja, brojni korisnici zgrade u Novoj Vesi sada su se našli u problemu, jer preko noći moraju pronaći rješenje za svoju dnevnu operativu.

– Izgubili smo radni prostor, a novi festival se već priprema. Od Grada Zagreba, koji je naš osnivač, zatražili smo da nam pokušaju pronaći alternativni prostor gdje bismo mogli raditi dok se ne sanira ova zgrada ili ne pronađe novo rješenje. Naše krilo zgrade bilo je nešto manje oštećeno, ali štete je svejedno bilo dovoljno da se i nakon prvog potresa mnogi nisu osjećali sigurnima ući u zgradu, tako da je alternativa zaista potrebna - rekla nam je producentica Animafesta Paola Orlić.

Korisnici koji su posljednjih mjeseci ulazili u zgradu rekli su nam da je najviše stradao kat na kojem su se nalazili HAVC i novouređeni Zagrebački filmski ured. Novi potresi donijeli su nova oštećenja, pa je gradski statičar procijenio da se u zgradu više ne treba ulaziti. Dok se plan za obnovu čeka, dio korisnika boji se da bi to mogao biti kraj Kuće hrvatskog filma, pogotovo imajući na umu da je riječ o nekretnini na atraktivnoj lokaciji za koju bi gradski oci mogli imati nove planove.

– S jedne strane mi je žao ako ostanemo bez prostora, mi smo još uvijek udruga i kao takva ćemo vrlo teško naći adekvatni prostor bez pomoći Grada. Ali iznad svega žao mi je atmosfere zajedništva jer tu smo zajedno slavili blagdane i rođendane, savjetovali jedni druge, razgovarali o filmskoj umjetnosti... Festivali su si međusobno često posuđivali radnike, što je tim ljudima bilo jednostavnije jer smo svi bili na istoj adresi. Takvih je mjesta danas sve manje, pogotovo u svijetu filma u kojem se mnogo toga svodi na pravnike i ugovore. Zato je važno da dugoročno ne izgubimo ovaj prostor – sažeo je direktor ZagrebDoxa i osnivač Factuma Nenad Puhovski.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.