46. Dani satire Fadila Hadžića

Espi Tomičić: Ti si prvi hrabar

Foto: KARLA JURIĆ/KUNST
Espi Tomičić: Ti si prvi hrabar
03.06.2022.
u 07:45
16. 6., četvrtak, KunstTeatar (Dubovačka 1/Okićka 11), 20 sati; UMJETNIČKA ORGANIZACIJA PUNCTUM I KUNSTTEATAR, ZAGREB; Redatelj: Ivan Penović; Glume: Pavle Matuško, Toma Medvešek, Bernard Tomić
Pogledaj originalni članak

Ovo nije priča o katartičnom pronalasku smisla života u ispravnosti i poštivanju zakona, ovo je bljeskoviti prikaz jedne generacije i njezinih pripadnika koji su odrasli na ulici. Pitanje kvarta, kao najbitnijeg mjesta postojanja u odrastanju, otvaralo se kao ključno kroz cijeli proces pisanja, a kroz likove se nastojalo opisati kvart kao enklavu koja nestaje i doživljava neku vrstu raspada našim sazrijevanjem.

Jesu li se zaista svi kvartovi promijenili nakon svake generacije stasale u njima ili je upravo sazrijevanje ono što ubija kvart kakav smo živjeli? Radnja predstave “Ti si prvi hrabar” smještena je u jedan zagrebački kvart na periferiji grada. Ideja pisanja teksta proizašla je iz želje da u likovima koji ne žele biti dio dramskog teksta pronađemo motivaciju za njihovo sudjelovanje.

Na pozornicu autori tako dovode dečke s kvarta koji tamo, tekstualno, završavaju slučajno, a čija se svjesnost o kazališnom procesu i izvedbi događa kroz trajanje same predstave. Njihova se glumačka igra, i želja da nešto kažu, pojačava kako tekst odmiče kraju. Likovi iz priče dečki su uz koje je autor odrastao, u zagrebačkom kvartu Vrbik, a kroz muško prijateljstvo oslikava se radnička klasa, njihove sitne pljačke i kombinacije koje su pokušaji izmicanja siromaštvu u generacijskom nizu unutar obitelji.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.