Premijera filma

Dokumentarni film Nebojše Slijepčevića o ansamblu Lado na HRT3

Dokumentarni film Nebojše Slijepčevića o ansamblu Lado na HRT3
VL
Autor
Denis Derk
29.04.2020.
u 11:38
Dokumentarac nagrađivanog filmskog autora Nebojše Slijepčevića snimljen je povodom sedamdesetog rođendana ansambla Lado
Pogledaj originalni članak

Na trećem programu Hrvatske televizije danas će na Svjetski dan plesa biti prikazan dokumentarni film o ansamblu LADO Nebojše Slijepčevića pod nazivom "70". Film će biti emitiran u 18,55 sati. 

Filmom se obilježava sedam desetljeća postojanja jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj. Filmom se prati život ansambla, ali ne na sceni, nego izvan nje. Život složenog kolektiva prati se kroz tri usporedne priče o prvaku ansambla Dubravku Radiću, solistici Petri Matutinović i glazbeniku solistu Mladenu Kosovcu. 

Četvrta priča prikazuje pripremu i odlazak Ansambla na ljetnu turneju, uključujući sve izazove s kojima se prije koncerta susreće umjetničko, tehničko i upravljačko osoblje.

Izradu 50-minutnog filma, koji je financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, pokrenuo je donedavni ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo, a realizirala ga je aktualna ravnateljica Ileana Jurin Bakotić. Snimanje filma odvijalo se u nekoliko gradova u Hrvatskoj, a sve pod palicom nagrađivanog Nebojše Slijepčevića, redatelja, producenta i scenarista.

„Radio sam već nekoliko "backstage" filmova, volim taj žanr i gledati, i snimati. Ali svaki kolektiv je različit, i bilo je iznimno zabavno provoditi vrijeme iza pozornice i otkrivati tajne Lada. Vjerujem da će se publika osjećati kao što sam se i ja osjećao – kao netko tko ima priliku zaviriti u jedan svijet koji mu je tajan, nov i uzbudljiv. Upravo sam prateći vlastitu prirodnu znatiželju pristupio snimanju. Osobno nemam nikakav talent za izvođenje i zato se neizmjerno divim svim Ladovim izvođačima, ljudima koji mogu svirati čak i na loncima poput Mladena ili kao Dubravko i Petra koji ozlijeđeni mogu izvesti stvari koje ja ne bih mogao niti kad sam potpuno zdrav.“, rekao je Nebojša Slijepčević. 

„70“ je nastao u umjetničkoj organizaciji Paradoks, izvršna producentica je Tina Tišljar, direktor fotografije Miran Krčadinac, snimatelj zvuka Dino Ljuban, montažerka je Iva Kraljević, montažer glazbe Luka Gamulin, za montažu i miks zvuka bio je zadužen Tihomir Vrbanec, snimatelji koncerata su Iva Kraljević i Bojan Mrđenović, gimbalom je snimao Avik Shanich, za rasvjetu se pobrinuo VUX. 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar CarolVP82
CarolVP82
23:18 03.05.2020.

w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Avatar NancyUI75
NancyUI75
23:09 01.05.2020.

w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b