ATRAKCIJA IZ BIH

Divanhana je smjesa u kojoj su sevdahu dodali jazz, pop, klasiku – i 24. veljače stiže u Lisinski

Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Divanhana
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Divanhana
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Divanhana
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Divanhana
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Divanhana
18.01.2018.
u 17:41
Sedmeročlani sastav nastao na Muzičkoj akademiji u Sarajevu predstavlja album “Zukva”, s kojim su dosad obišli 60-ak gradova Europe
Pogledaj originalni članak

Iza riječi “divanhana” krije se stari bosanski naziv za dnevni boravak, a “zukva” predstavlja autohtonu jabuku koja raste u BiH. Ali kada se kaže da je Divanhana objavila “Zukvu”, ne misli se ni na dnevni boravak ni na jabuku, nego na glazbeni album koji je objavio sve popularniji sevdah-sastav.

– Zukva ima dubok korijen i na nju se hvataju druge biljne vrste, što smo mi uzeli kao simbol svog rada. Jer na našu se tradicionalnu glazbu hvataju ostali žanrovi, poput jazza, popa i klasike – kazala je Naida Čatić, pjevačica Divanhane, na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj je najavljen prvi veliki solistički koncert sastava u Zagrebu, koji će se održati 24. veljače u Lisinskom.

Bend je nastao 2009., a osnovala ga je grupa studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Kada su shvatili koliko im je važna međusobna priča, koliko divane, znali su da taj glagol mora biti u imenu sastava. Debitantski album “Dert” snimili su 2011., a dvije godine kasnije objavili su “Bilješke iz Šestice”. Jedan od svojih hitova, pjesmu “Zvijezda tjera Mjeseca”, snimili su 2014. kao himnu nogometnoj reprezentaciji BiH, a godinu dana kasnije izlazi i “Zukva”. Lani je bend odlučio izdati i album uživo “Live in Mostar” kako bi prenio atmosferu sa svojih koncerata.

Skladatelj i klavirist benda Neven Tunjić rekao je da je Divanhana dio sve popularnijeg neosevdah vala koji dolazi iz BiH.

– Posljednjih je petnaestak godina ta scena jaka, a dobro prolazi i u Zagrebu. Prikazujemo sevdalinku sa svih strana jer je to ljubavna pjesma, puna čežnje, ali ona je i šaljiva. Nastala je u narodu, tu živi, i dan-danas tu nastaje. Raznoliki smo jer netko u bendu voli pop-glazbu, netko klasiku, netko jazz pa ubacivanjem tih stilova nastaje naša smjesa – opisao je Tunjić glazbu koju izvodi sedmeročlana skupina.

Od drugih izvođača Divanhana se razlikuje šarenilom stila, ali i time što funkcionira kao kolektiv. Koncert u Lisinskom nazvali su krunom dvogodišnje turneje “Zukva” koja upravo u zagrebačkoj dvorani, nakon što je obišla 60 gradova, dolazi kraju.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar HajdukLika
HajdukLika
20:46 23.01.2018.

Obožavam pjevačicu tog sastava, prelijepu Naidu Čatić sa božanstvenim glasom. A Sevdah na način kako izvodi Divanhana je veličanstven.