46. Dani satire Fadila Hadžića

Dina Vukelić: Darian, hrvatski kralj samopomoći

Foto: IVAN POSAVEC/KEREMPUH
Dina Vukelić: Darian, hrvatski kralj samopomoći
03.06.2022.
u 06:00
19. 6., nedjelja, KEREMPUH, 20 sati; SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH; Redatelj: Krešimir Dolenčić; Glume: Borko Perić, Filip Detelić, Ana Maras Harmander, Eugen Stjepan Višić, Rea Kamenski-Bačun, Josipa Anković, Josip Brakus, Fabijan Komljenović, Igor Jurinić, Matija Šakoronja i Danijela Evđenić
Pogledaj originalni članak

"Predstava 'Darian, hrvatski kralj samopomoći' distopijska je satira čija je radnja smještena u blisku budućnost. Nesretnom narodu u spas dolazi superjunak novonormalnog doba, čist, neokaljan i vanjskim svijetom neokrznut Darian. Spomenuti nesretnici, marginalci, autsajderi, influenceri, zvijezde koje (ne) opstaju, ovisnici o psihofarmacima, opijatima, tehnologiji i društvenim mrežama, a ponajviše o sreći, oslanjaju se na novog vođu, čudotvorca i spasitelja koji im jedini može pomoći na putu prema samoostvarenju", kaže autorica ovog teksta, mlada dramatičarka Dina Vukelić, koja je veliku pažnju kazališne javnosti privukla kao autorica hit-predstave kazališta Žar ptica "Ako kažeš, gotov si!", djela koje je pisala po narudžbi ovog dječjeg kazališta, a koje tematizira sve raširenije vršnjačko nasilje kojem su djeca i mladi izvrgnuti u školi, obitelji, društvu, ali i u virtualnom svijetu.

No zašto je njezin Darian spasitelj? I kako on spašava narod? Koliko je potrebno ljudima da se transformiraju? Jesmo li svi mi taj nesretan narod? I je li Darian jedan od nas, a nijedan, kako kažu preobraćenici u predstavi?

Darian prolazi kroz postaje društva načetog pandemijama, nesrećama, izolacijom i samoćom neiskvaren poput kakvog modernog Candidea i pritom uči o stvarnoj stvarnosti. Iako pomaknuta jedno desetljeće unaprijed, ova je satira povezana s današnjim trenutkom u kojemu stvarnost, zbog pandemijske situacije i socijalne distance, nalikuje na kakav SF film. Tehnologija i virtualni svjetovi preuzimaju živote, a pojedinca preuzima želja da se pod svaku cijenu spasi i pronađe instant-recept za sreću. U potrazi za srećom nalaze se osebujni i rastrzani predstavnici novog društva na rubu sloma koji žude za kontaktom, ljudskošću, smislom i ponajprije smislenim vodstvom, guruom i izbaviteljem.

Publika pati Darianove susrete, spoznaje, čuda, spasenja, preobraćenja i njegov gotovo magičan utjecaj na sudbine nesretnoga naroda, jednog pogubljenog kolektiva naše (ne)sretnije budućnosti.

Stoga će biti zanimljivo pratiti tko će se od festivalske publike pronaći u toj nimalo običnoj, a opet tako prepoznatljivoj i svakodnevnoj priči.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.