BALETNI SPEKTAKL

Denis Matvienko pleše ‘Velikog Gatsbyja’

28.09.2017.
u 11:02
Arena te večeri postaje spektakularna scena za četiri tisuće posjetitelja po kojima će "novac" iz ludih 20-ih doslovno padati s neba
Pogledaj originalni članak

Zagrebački ljubitelji baleta zaista imaju razloga za zadovoljstvo. U utorak i srijedu 3. i 4. listopada u HNK Zagreb na programu je gala koncert Roberta Bollea, a već 14. listopada Arena Zagreb bit će pozornica baletnog spektakla koji je do sada vidjelo više od 70 tisuća ljudi.

U Zagreb, naime, stiže balet “Veliki Gatsby” u kojem naslovnu ulogu pleše Denis Matvienko, nacionalni baletni prvak Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu, ravnatelj baleta ruskog Nacionalnog kazališta u Novosibirsku i baletna zvijezda svjetskih razmjera.

Modne kampanje za Vogue

Čovjeka kojeg prati glas da može plesati i na ritam kiše već smo imali prilike gledati u Zagrebu. U travnju 2016. godine gostovao je u KD Lisinski s modernom verzijom Shakespearove tragedije „Romeo i Julija“, nazvanom „Radio & Juliet“, djelu koje je koreograf Edward Clug napravio na rock-glazbu kroz 11 pjesama grupe Radiohead.

Matvienko je, uz plesnu partnericu Olgu Tymoshivu, tada potvrdio svoj zvjezdani status o kojem govori i činjenica da si može dopustiti da ne daje intervjue. On će, primjerice, snimiti modnu kampanju za Vogue, ali ga promotivni intervjui uopće ne zanimaju. No, prvim dolaskom u Hrvatsku i Zagreb napravio je iznimku te je za Večernji list razgovarao sa svojim kolegom Azamatom Nabiullinom, prvakom Baleta HNK Zagreb.

Tada je, govoreći o naporima svoje profesije, među ostalim rekao:

– Fizičko je opterećenje plesača ekstremno. Ljudsko tijelo nije stvoreno za opterećenja koja balet pred njega stavlja, ali kada tijelo to svlada, nastaje spektakl. No, stradavaju naši zglobovi i ligamenti koji nose teret za koji nisu stvoreni – te je objasnio i kako je nastala njegova najteža ozljeda.

– Liječnici nisu vidjeli puknuće kosti u listu moje noge, a ja sam nastavio plesati i na kraju završio na teškoj operaciji. Na sreću, operirao me kirurg koji radi s profesionalnim nogometašima i koji je upoznat s ovakvim profesionalnim ozljedama. Oporavio sam se za nekoliko mjeseci i tada su počele su probe za balet “Veliki Gatsby” u kojem plešem glavnu ulogu – rekao je tada.

Samo 4 tisuće gledatelja

Kultni roman F. Scotta Fitzgeralda u balet je pretvorio koreograf Dwight Rhoden, jedan od najtraženijih suvremenih koreografa koji je do sada surađivao s nizom poznatih svjetskih umjetnika poput Princea, Lennyja Kravitza, U2, Patricka Swayzea… On je ujedno i redatelj ovog spektakla koji publiku vraća u lude 20-e godine 20. stoljeća. Zagrebačka Arena za potrebe ovog baleta postaje senzacionalna pozornica pred kojom sjedi četiri tisuće gledatelja, a show je koncipiran tako da i po njima “novac” pada s neba.

Ulaznice za ovaj baletni spektakl već su u prodaji i mogu se kupiti na svim prodajnim mjestima sustava Eventim te online na www.eventim.hr.
Cijene su od 180 do 450 kuna.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.