ŽELJKO MEĐIMOREC

Da nestanu sve knjižare, ništa se ne bi promijenilo

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Antikvar Željko Međimorec
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Antikvar Željko Međimorec
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Antikvar Željko Međimorec
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Antikvar Željko Međimorec
06.06.2017.
u 09:30
Njegov antikvarijat Ex libris srce je riječke kulturne scene
Pogledaj originalni članak

Neki od najuglednijih gostiju riječkog Vriska poput Claudija Magrisa, Slobodana Šnajdera, Slavenke Drakulić, Vladimira Pištala, Aleksandra Hemona, Ludwiga Bauera… festivalske nastupe imaju u prelijepom i udobnom antikvarijatu Ex libris koji vodi Željko Međimorec. Pitamo ga može li se u Hrvatskoj uopće uspješno voditi antikvarijat ili knjižara?

- Može, ako obitelj to može trpjeti. Da nema razumijevanja moje žene, ne bi bilo ni antikvarijata. Mi smo još kao dečko i cura uložili u stari antikvarijat. Kupili smo poslovni prostor od 30 kvadrata na Kortilu i preuredili ga. Kada smo ušli u ovaj novi prostor, dobili smo mogućnost organiziranja promocija, pa čak i manjih predstava. Tu je bila Mani Gotovac s Gorkim i imali smo dvije predstave u jednoj večeri. Glumci su rekli da im je ovo bio najbolji ambijent - kaže Međimorec i ističe da bez podrške grada Rijeke antikvarima i knjižarima ipak ne bi uspio.

- Za to se izborio vijećnik Božo Mimica. Prvu sam godinu plaćao punu najamninu od 10.200 kuna i onda je prije četiri godine donesena ta gradska odluka pa i mi, ali i VBZ i Školska knjiga, plaćamo pola cijene najamnine. To se odnosi na gradske prostore. Profil i Algoritam su bili u Tower centru gdje je cijena, pretpostavljam, čudo - kaže Međimorec u čijem antikvarijatu ponuda novih izdanja iznosi tek jedan posto.

- Mi smo isključivo antikvarijat. Čak i naša izdanja držimo sa strane. Naše se knjige prodaju u Zagrebu i na fakultetima, najmanje u Rijeci - dodaje Međimorec koji se posebno ponosi da je lani roman Željka Ivankovića „Rat i sjećanje“ u izdanju Ex librisa osvojio nagradu Ksaver Šandor Gjalski.

Ponosi se izdanjima

- Ivankoviću objavljujemo sabrana djela. Još nam je preostala poezija. „Rat i sjećanje“ smo prvo objavili u 500 primjeraka i većina je tih knjiga otišla u Bosnu. Kada je došao Gjalski, uslijedio je i otkup Ministarstva kulture, a imali smo i predstavljanje u Zagrebu, Zaboku i Rijeci - veli Međimorec.

U antikvarijatu najbolje prodaju beletristiku, ljubavne i kriminalističke romane.

- Žene su nam najbolji kupci. Rekordan broj knjiga nakon promocija prodala je Vesna Krmpotić, a slijede je Drago Pilsel, Daša Drndić… Dobro je išla i Rakovčeva knjiga „Kvarnerski otočni lucidar“ u izdanju Ex librisa od koje nemam više nijedan primjerak za pokazivanje. Ponosim se i sa „Slova na dar“ u čast Branku Fučiću. To nam je najljepše izdanje - kaže Međimorec u čijem se antikvarijatu od 147 četvornih metara prodaju i ploče i stripovi. U poslovanju sve veću ulogu imaju i web trgovine, među kojima je i njihova. Pitamo ga ima li Rijeka previše ili premalo knjižara?

- Ponekad pomislim da je i jedna knjižara previše za Rijeku, jer građani pokazuju malo znatiželje kad se radi o knjigama. Ali treba imati na umu da je Rijeka i sveučilišni grad. Uvjeren sam da nema nijedne knjižare u Hrvatskoj koja ima bolju filozofiju od nas - ističe Međimorec, koji je izračunao da bi u antikvarijatu trebali imati 30.000 knjiga da bi svakom stotom kupcu mogli reći da imaju knjigu koju on traži.

Primjerci iz 15. stoljeća

- Knjiga može trajati neograničeno ako se dobro čuva. Najstarija knjiga koju smo imali je Biblija iz 1501. tiskana u Veneciji. Imali smo i „Konkordanciju“ iz 1521., tj. 1523. godine Ivana Dubrovčanina na kojoj je doktorirao Bonaventura Duda. Bilo je tu i sedam-osam prvih izdanja Marka Antuna de Dominisa, senjskog biskupa i splitskog nadbiskupa čije je tijelo spaljeno u Rimu - nabraja iskusni antikvar, koji je slikovito opisao i trenutačnu krizu.

- Kada je 1993. ili 1994. Mladost zatvorila knjižaru na Korzu, onda smo mi u antikvarijatu u malom neboderu to zatvaranje osjetili isti dan. Promet je odmah porastao. Sada kada su se zatvorili Profil i Algoritam, a radi se o dvije velike knjižare od kojih je jedna imala tri etaže, nismo osjetili nikakvu razliku u prometu. Ispada da se ništa neće promijeniti ni ako se zatvore sve knjižare - zaključuje Međimorec.

 

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.