KATEDRALA

Blještavilo Las Vegasa u zagrebačkoj katedrali

05.10.2002.
u 00:00
Stvari su stvari, one nisu ni svete ni grešne, rekao je o "kockarskim" lusterima msgr. Josip Klarić, predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale
Pogledaj originalni članak

U sklopu višegodišnje obnove zagrebačka je katedrala potkraj prošle godine dobila i novu rasvjetu. Tri velika pozlaćena lustera smještena su na strop katedrale, a njihovo postavljanje vjerojatno ne bi pobudilo toliko zanimanje da nisu došli iz - Las Vegasa.

U veljači prošle godine Nadbiskupskom duhovnom stolu stigao je faksirani dopis u kojem je iseljenik Stefan Stankić ponudio kao dar zagrebačkoj katedrali tri velika lustera iz kockarnice u kojoj je radio. Michael Gaugham, vlasnik kockarnice "Gold Coast" u Las Vegasu, namjeravao je stare svijećnjake zamijeniti novima, a Stankić ga je nagovorio da skinute lustere daruje Nadbiskupskom duhovonom stolu. Tako je novo osvjetljenje za katedralu u Zagreb stiglo u studenom 2001, a postavljeno je u prosincu iste godine. Kako su mišljenja o novim lusterima bila podijeljena, a nije se mogao pronaći dovoljno velik prostor za ogledno montiranje, odlučeno je da se oni privremeno stave na strop zagrebačke katedrale.

- Katedrala treba novo osvjetljenje i lusteri su postavljeni dok se ne nađe neko drugo rješenje. U planu su nove preinake i stručna komisija će tek odlučiti hoće li oni ostati kao trajna rasvjeta ili će biti zamijenjeni nekim drugim rasvjetnim tijelima - govori o novim lusterima msgr. Josip Klarić, predsjednik Odbora Zagrebačke nadbiskupije za obnovu katedrale. Upravo je msgr. Klarić prvi u časopisu "Naša katedrala" detaljno opisao način na koji su lusteri završili u katedrali te napomenuo da pri njihovu postavljanju nisu napravljena nikakva oštećenja na katedrali, jer su korišteni postojeći otvori i "nije bilo potrebno zabijanje nijednog čavla ili bušenje bilo koje rupe".

Podatak da su svijećnjaci došli iz kockarnice ne impresionira previše msgr. Kolarića, koji kaže "stvari su stvari, one nisu ni svete ni grešne", i da je današnje osvjetljenje puno bolje od onoga prethodnoga. Postavlja se međutim pitanje je li golemim pozlaćenim lusterima uopće mjesto u katedrali. Povjesničarka umjetnosti Željka Čorak digla je glas protiv njih u najnovijem broju "Vijenca", istaknuvši da je "sjaj kockarnice postao bijeda katedrale" i da je u Zagrebu bilo "bitno uštedjeti na zubarskim troškovima za konja".

Upravo da bi se pronašlo najbolje rješenje, msgr. Klarić je pozvao sve stručnjake, ali i "obične" vjernike, da iznesu svoje mišljenje o prikladnosti novih lustera. Konačni sud imat će ipak Povjerenstvo za crkvena dobra pri Zagrebačkoj nadbiskupiji, tijelo koje se sastoji od dvadesetak stručnjaka. Ali msgr. Klarić upozorava da svaka odluka mora imati i odgovor na pitanje rasvjete katedrale.

- Možemo mi skinuti lustere, ali prije nego ih maknemo moramo odlučiti što i kako postaviti na strop - istaknuo je msgr. Klarić

Josip Jurčić

Pogledajte na vecernji.hr