'ZA UMRIJETI OD SMIJEHA'

Bandić izašao iz teatra zbog Srba i Željke Markić?

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Milan Bandić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Marko Torjanac, Gordana Gadžić i Mario Kovač
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Marko Torjanac, Gordana Gadžić i Mario Kovač
18.11.2017.
u 12:19
Tekst Christophera Duranga Marko Torjanac prilagodio je hrvatskoj stvarnosti, pri čemu nikoga ne vrijeđa, ali mu vjerojatno stiže tužba
Pogledaj originalni članak

Hrvatska 2132. godine ima dva milijuna stanovnika, a još deset puta toliko rasuto je svijetom... Hrvati vjeruju da je svijet ravna ploča, manjine, pa tako i Srbe, drže na sigurnom – iza žice, a Željka Markić je svetica...

Dio je to urnebesne satire koja je tek manji dio predstave “Za umrijeti od smijeha”, zajedničkog projekta Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koju je po tekstu Christophera Duranga režirao Mario Kovač. Pa ipak taj mali dio predstave, koji je zapravo televizijski show lude voditeljice koja ubije Željku Ogrestu i ugosti svetu Željku Markić, bio je dovoljan da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odustane od predstave i napusti gledalište.

U predstavi su samo dva lika – On i Ona – oboje s velikim problemima, rekli bismo ludi. Uglavnom su na sceni sami, i osim međuigre u TV showu zapravo imaju jako malo zajedničkih scena, tek onu ispred police s konzervama tunjevine gdje sve i počinje. Uloge tumače Gordana Gadžić i Marko Torjanac koji je i adaptirao originalni tekst, prebacio ludilo autorovih junaka iz Amerike osamdesetih u hrvatsku sadašnjost, da bi putem u budućnost samo naglasio mnoge probleme iz kojih ne znamo (ili ne želimo) izići. Tako to jest satirička fantazija, ali i ozbiljno promišljanje o smislu života svakog od nas, o onima koji nas drže ludima, koji nam ne daju poslove, ali nam (radikalno) propovijedaju kakav bismo život morali živjeti. To je priča i o hrvatskoj homofobiji i neprihvaćanju drukčijih bilo koje vrste.

Redatelj Kovač tekst stavlja u ruke odličnih glumaca i jednostavno ih pušta da budu – ludi. Dobra odluka, jer i Gordana Gadžić i Marko Torjanac daju sve od sebe i igraju “bez ručne”. Pogotovo Marko koji se predstavlja i kao vješt imitator, onaj koji nipošto ne vrijeđa, ali, sudeći po svemu, može očekivati sudsku tužbu. Od svetice, naravno.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 134

DU
Deleted user
12:33 18.11.2017.

Prije bih rekao da je izašao zbog negledljivosti predstave. Gledao sam Ritinu školu, predstavu istog, prerazvikanog kazališta i vidio loš dijalog i još lošiju glumu. Političke poruke ove nove predstave neću komentirati, svako ima pravo na vlastiti politički stav. Bandić također.

Avatar Cinco
Cinco
12:30 18.11.2017.

Primitivizam i malograđanština tzv. kulturnjaka je trenutno u zenitu, kao i tzv. novinara. U ovom slučaju Bandić, za kojeg nisam nikad glasovao, nije pogriješio.

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
12:31 18.11.2017.

Kakav tuzan kraj za Vecernji list.