David Mitchell

Autor hita Atlas oblaka prvi put stiže u Zagreb i u Dubrovnik

Foto: Youtube Screenshot
Autor hita Atlas oblaka prvi put stiže u Zagreb i u Dubrovnik
VL
Autor
Denis Derk
12.09.2018.
u 14:17
Literarni čarobnjak dva puta nominiran za Man Booker 21. i 22. rujna gostuje u MSU i Booksi, 23. rujna u Lazaretima, a čeka nas i prijevod novog romana “Sladeova vila”.
Pogledaj originalni članak

Zagrebačka Booksa novu sezonu počinje atraktivnim literarnim gostovanjem. Već 21. rujna u MSU, a potom 22. rujna u omiljeni klub u Martićevu ulicu stiže slavni engleski pisac David Mitchell čija djela u Hrvatskoj objavljuje naklada Vuković&Runjić. Mitchell je dva puta bio u užem izboru na nagradu Man Booker, koja mu je do sada izmicala.

Osim Zagreba, Mitchell će posjetiti i Dubrovnik, a u zagrebačkoj će Booksi, koja je i organizator njegova prvog hrvatskog gostovanja, razgovarati s poznatom turskom književnicom, novinarkom i aktivisticom Ece Temelkuran o književnosti i politici te politici književnosti.
U Dubrovniku će se Mitchell s ljubiteljima književnosti susresti 23. rujna u Lazaretima gdje će razgovarati s Miljenkom Buljević.

U Hrvatskoj su objavljena četiri Mitchellova romana, i to “Atlas oblaka”, “Livada Crnog Labuda”, “Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta” i “Koštani satovi”. Krajem rujna stiže i hrvatski prijevod njegova zadnjeg objavljenog romana “Sladeova vila”.

Mitchellovo pisanje specifično je po miješanju žanrova i registara, kritičari ga nazivaju literarnim čarobnjakom te hvale zbog originalnosti i autentičnosti te inovativnom pristupu književnosti koji iznenađuje i oduševljava i kritiku i publiku. Romani su mu kontemplativni i zabavni u isto vrijeme pa Mitchell nema problema s čitateljskom publikom. Kako je osam godina živio u Japanu, bavi se i prevođenjem s japanskog na engleski, i to uz pomoć supruge Japanke.

Trenutačno živi u Irskoj, a u srpnju je bio gost sarajevskog festivala književnosti na kojem je gostovala i Dubravka Ugrešić. U intervjuima ističe da je pročitao sva djela Danila Kiša prevedena na engleski jezik. Osim romana, Mitchell je i operni libretist, a piše i kratke priče. Interes javnosti izazvala je i filmska ekranizacija njegova najpoznatijeg romana “Atlas oblaka”.

Film su režirali Lana i Andy Wachowski te Tom Tykwer, a u glavnim su ulogama nastupili Tom Hanks i Halle Berry. Film koji autorima nije donio zaradu moći će vidjeti i zagrebačka publika, i to u dvorani Gorgona u MSU nakon susreta s Mitchellom koji će početi 21. rujna u 18 sati.

U subotu 22. rujna Mitchell će potpisivati knjige u knjižari Vuković&Runjić u Teslinoj 16 u Zagrebu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.