Rock me

32 godine od jedine Jugoslavenske pobjede na Euroviziji

Foto: Robert Anic/Pixsell
32 godine od jedine Jugoslavenske pobjede na Euroviziji
06.05.2021.
u 11:53
Rivu su činili Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić, sastav je debitirao na festivalu Zagrebfest 1988. s pjesmom "Zadnja suza"
Pogledaj originalni članak

Prije točno 32 godine grupa Riva je s pjesmom "Rock Me" pobijedila na Pjesmi Eurovizije održanoj u švicarskoj Lausanni. Tako su postali jedini jugoslavenski predstavnici koji su pobijedili na Euroviziji.

Tekst pjesme napisao je Stevo Cvikić, a glazbu Rajko Dujmić, a pjesmu je Emilija Kokić izvodila na hrvatskom. Nagradu im je uručila Celine Dion, pobjednica na Eurosongu godinu ranije. Budući da su predstavnici Jugoslavije bili iz Hrvatske, Pjesma Eurovizije sljedeće je godine održana u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu iako je postojao apel da se Eurosong održi u Zadru, mjestu gdje je Riva osnovana. Pjesma je svijetu otvorila pogled na jugoslavenski rock.

- Naš je cilj bio samo otpjevati pjesmu i da se ne osramotimo, da ne pogriješimo - ispričala je pjevačica Emilija Kokić za Tportal povodom 30. godišnjice pobjede i opisala da se niti ne sjeća trenutka izlaska na pozornicu nakon što su ih proglasili pobjednicima.

- Pamtim samo ono što sam vidjela na snimkama. To su trenuci koji će ostati vječno u sjećanju i malo ljudi može doživjeti takva emocionalna stanjana - npomenula je pjevačica.

Rivu su činili Emilija Kokić, Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić. Sastav je debitirao na festivalu Zagrebfest 1988. s pjesmom "Zadnja suza" čiji je tekst napisala Emilija Kokić, a već početkom 1989. godine kao predstavnici Televizije Zagreb na Jugoviziji u Novom Sadu izborili su nastup na Pjesmi Eurovizije. Početkom Domovinskog rata grupa postupno prekida suradnju sa stranim izdavačkim kućama i raspada se 1992. godine. Svaki član grupe nastavio je svoju solo karijeru.

Jugoslavija se na Pjesmi Eurovizije natjecala ukupno 27 puta, a bila je jedina socijalistička država koja je sudjelovala na natjecanju. Tijekom godina Jugoslaviju su predstavljali izvođači iz pet od ukupno šest republika koje su je činile, jedino Makedonija nije imala svog predstavnika. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.