Ekološka poljoprivreda

Zdravim pekmezima osvojio i dm

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Zdravim pekmezima osvojio i dm
08.02.2016.
u 23:45
Ivan Veselić, najbolji mladi poljoprivrednik, ne boji se za budućnost
Pogledaj originalni članak

Svojim ekološkim proizvodima želimo potaknuti ljude da razmišljaju o očuvanju vlastitog zdravlja, ali i zdravlja prirode – kaže 23-godišnji Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog, čiji ekološki proizvodi ovih dana pune police dm-a u 60 hrvatskih gradova. Pekmez od šljive, ajvar te namaz od tikve i jabuka s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG) Veselić tamo su, naime, uvršteni zahvaljujući Ivanovoj tituli najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika u lanjskoj godini, na natječaju koji je organizirala HSS-ova europarlamentarka Marijana Petir. No vrijedna obitelj Veselić na čelu sa studentom poljoprivrede Ivanom bila je, podsjetimo, i u finalu Večernjakova izbora Zlata vrijedan za najbolji OPG 2014. godine, ujedno i najbolje obiteljsko gospodarstvo u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Jagoda nikad dovoljno

S ekološkom proizvodnjom Veselići su počeli prije 10-ak godina, prvo s jagodama. No potrošači su ih tako dobro prihvatili da se krug kupaca i proizvodnje brzo proširio. Danas uzgajaju više od 30 vrsta voća i povrća, od kojega rade i sokove, džemove, ajvare, pekmeze i druge proizvode i prodaju ih u trgovinama zdrave hrane te u svom izletištu u Lonjskom polju.

Toliko su traženi da ljeti redovito “presuše”, smije se Ivanova majka Tihana ističući kako su im jagode s kojima su počeli i dalje jedan od najtraženijih proizvoda. U sezoni ih prodaju i 5-6 tona, no i da imaju i trostruko više, sve bi prodali ili prerađivali u sokove. Stoga se četveročlana obitelj, koja za stalno zapošljava i jednu radnicu te tri sezonca, jedva čeka proširiti sa 12 na 50-ak hektara, koje su u zakup dobili od države. Dobro, naime, znaju kako je poljoprivreda danas gospodarska, a ne socijalna grana pa za podizanje novih plastenika računaju i na fondove EU.

Zainteresirali i Slovence

Ekološka je poljoprivreda hrvatska budućnost, no kako je posla puno više nego u konvencionalnoj poljoprivredi, mnogi se na nju teško odlučuju – kaže Tihana Veselić ističući kako se ekopoljoprivrednici najteže nose s korovom. Ništa ne tretiraju herbicidima pa korov ručno okopavaju oko kultura. Teško je naći i radnike za takav posao, a druga pošast su puževi kojih se teško riješiti, otkriva ona. Ipak, kad krenu narudžbe, trud i muka pretvaraju se u ponos. Trgovine Bio-Bio čekaju njihovo svježe povrće, dm prerađevine, a dok postavljaju prve plastenike za ovogodišnje jagode, stigli su i prvi pozivi za prekograničnu prodaju u Sloveniji.

>> Ivan Veselić iz Novog Sela Palanječkog najbolji je hrvatski mladi poljoprivrednik

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.